Корнелия Нинова

„Аз предложих Румен Радев и така той стана президент. Сега държавният глава бе преизбран – зарази система от действия и качества. Без сериозна работа от партийни структури също няма как да стане“, коментира Корнелия Нинова

 

Остава ни още седмица работа по програмата за управление. Тази седмица проведохме важни разговори, предстои и лидерския такъв. Това заяви Корнелия Нинова пред БНТ.

ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО 

„Важно е да има управление, за да изведем България от кризите, както и да продължим разграждане на досегашния модел на управление“, разкри тя.

Според Нинова е важно да има помощ за децата, увеличаване на обезщетението за безработица, за земеделци – преразпределение на субсидията за по-голямо производство на плодове и зеленчуци.

БСП лидерът допълни, че е имало съгласие за нова ядрена мощност.

ЗА РАДЕВ

„Нямам какво да добавя за отношенията си с президента Румен Радев, хората ме разбраха. Аз предложих Румен Радев. Наложих го като кандидат и така той стана президент. Сега държавният глава бе преизбран – зарази система от действия и качества“, каза Нинова. Според нея вече няма нищо недоизказано към президента.

„Казах, че вътрешната опозиция в БСП, която се опитва да събори партията, се захранваше 5 години от Борисов, а след това се прехвърли към служебното правителство. Видя се кои празнуваха в нощта на победата на Радев с него“, посочи лидерът на БСП.

„Но съвестта ми е чиста – Румен Радев, когото БСП подкрепи, е преизбран“, каза Нинова.

Без сериозна работа от партийни структури също няма как да стане“, коментира Корнелия Нинова.

ЗА КРУМ ЗАРКОВ

Крум Зарков е донякъде мое откритие, бил е мой заместник-председател на парламента, за водач на листата в Русе и нямаме развалени лични отношения. Той обаче има проблем с БСП – той е привърженик на Истанбулската конвенция, а това е червена линия за БСП дори по време на преговорите за съставянето на новия кабинет. 80% от състава на БСП са против Истанбулската конвенция“, каза Нинова.

ЗА „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“

Тя посочи, че 10-15% от хората, които на предишните избори са гласували за БСП, сега са гласували за „Продължаваме промяната“ и това било доказано от социолозите. ПП не можела според нея да се нарече партия с избистрена идеология.

„Факт е, че ПП ни отне гласове. Странно ми е те да са новата левица, заявиха, че с десни мерки ще постигат леви цели. Много има да се избистря тяхната идеология. Ние твърдим, че има ляво и дясно. Това размиване на идеологията доведе до тежки проблеми в политиката не само в България, но и в Европа, обясни Нинова и подчерта:“Те дойдоха като едно очакване за промяна“.

„Просто на предишните избори очакванията бяха насочени към Слави Трифонов, сега – към тях“, коментира Нинова.

ЗА БЪДЕЩИТЕ МИНИСТРИ

„Националният съвет е този, който ще определя кои ще са нашите министри, кого предлагаме и така нататък. Така че няма никаква опасност следващият лидер на БСП, който ще бъде избран след конгреса на 22 януари догодина, няма да има никаква възможност да се отметне от постигнатите споразумения, защото са били постигнати по време на предишния лидер“, каза Нинова.

ЗА СРЕДНОЩНАТА СРЕЩА

Нинова коментира за пореден път и нощните кадри, на които Кирил Петков и Асен Василев пристигат в централата на БСП: „Нормално е по време на преговори да има късни разговори. Изумена съм от истерията, която се разви около тази среща. И как нормалното се представя за ненормално. Партии, разговарящи за правителство, се срещат – това е нормално. Срещат се в централата на партията в центъра на София. Да – имаше такава среща. И тя беше продиктувана от факт, че чухме мнение от нашите колеги от „Продължаваме Промяната“, че до края на годината няма да се приеме бюджета за следващата година, и това ни притесни. Поканихме ги, за да обсъдим бюджет 2022″.

ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ПО БЪДЕЩОТО УПРАВЛЕНИЕ

„В 18-те работни групи са уточнени въпроси, които са безспорни за всички, но има и такива, които още не са уточнени. След това ще има разговори по лидерски въпроси, поясни Корнелия Нинова пред БНТ.

Според нея вероятността за съставяне на правителство е повече от 50% Хората имат нужда от работещи правителство и парламент.

Новото правителство има обща цел и тя е в две посоки – да преведе хората през кризите и да започне истинското разграждане на досегашния модел на управление, заяви лидерът на БСП.

Нинова приветства начина, по който се правят преговорите, че се излъчваха в реално време и всеки има достъп до тях. Тонът е позитивен, колегиален и уважителен. БСП са удовлетворени че много от предложенията им се приемат или се обсъждат

„Да речем за децата – прие се нашето предложение за безплатни детски градини и ясли и безплатни лекарства за деца до 14 години. Прие се и помощ за младите семейства. За работещите хора се прие увеличаване на доходите, увеличаване на обезщетението за безработица. За земеделците се прие преразпределянето на субсидията, в по-голямата си част в производството на български плодове и зеленчуци. За здравеопазването – болниците да не са търговски дружества е принципно приет въпрос, остава да уточним как да премине тази реформа. Образование – прие се нашето предложение да се направи пълен преглед на учебниците, да се учат българските класици, както и да се намали броят на учебниците“, обясни Нинова.

Въпреки многото различия в началото се е постигнало съгласие и за построяване на нова ядрена мощност.

Корнелия Нинова не коментира нито имена, нито министерства, към които БСП би се насочила.

ЗА БЪДЕЩИЯ ПРЕМИЕР

„Логично е спечелилата партия да си излъчи премиер – това е право на първата сила“, коментира Нинова заявката на Кирил Петков за премиерския пост.

Тя е категорична, че фигурата на главен прокурор трябва да се запази.

ЗА БЪДЕЩИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА

Не съм решила дали да се кандидатирам за председател на БСП.

Преживяхме тежка загуба, която трябва да ни даде старт за повишаване на доверието. Ние сме преживели спад и възход, но БСП отново ще бъде стабилна партия./Епицентър

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here