Йордан Гогев

„Не е истина твърдението, че „Кюстендилска вода” е в стабилно финансово състояние. Задълженията на дружеството към 31.10.2021г. възлизат общо на 2 384 000 лв. За тази година приходите са 4 555 000 лв., а разходите  4 939 000 лв. Имаме дефицит от 384 000 лв. Допълнително положението утежнява скокът в цената на тока и горивата. Само за последните три месеца дружеството вече дължи 591 000 лв. по пристигащите фактури за ел. енергия за последните три месеца.

При назначаването си на поста заварих един работещ багер и куп повредена техника, неотстранени с години аварии по водопровода на Кюстендил. Лично кметът на община Кочериново ми се обади, за да помоли да се почистят резервоарите в село Мурсалево.” Това обяви в официална позиция управителят на „Кюстендилска вода” Йордан Гогев, който беше назначен на поста с решение на Български ВиК Холдинг в края на октомври.

Обс шефът К. Костадинов, В. Върбева, кметът методи Чимев и общинският съветник от ГЕРБ Йордан Йорданов.

Кюстендилска вода” е държавно дружество с капитал в размер на 8 906 000 лв. То е оператор в общините Кюстендил, Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Рила, Невестино и Трекляно. Дружеството е член на АВиК-Кюстендил. По думите на Гогев положението в „Кюстендилска вода” се утежнява от факта, че на територията на областта няма консолидация на водните дружества. Както е известно, община Сапарева баня отказа да се включи, а община Дупница иска да напусне. Това блокира приемането на бизнесплана на „Кюстендилска вода”, в който е включена и община Дупница. Така цената на водата не може да бъде актуализирана и тя остава на ниво от 2013 г.  Разликата между актуалната и настоящата цена на водата по изчисленията възлизала на над 2 млн лв.

В края на миналата година съветниците в Сапарева баня отказаха общината да се включи в асоциацията.

Ето позицията на Гогев:

„Към 31.10.2021 г. финансовото състояние на дружеството е следното: приходи общо  –  4 555 000 лв., разходи общо  –   4 939 000 лв. Оказва се, че разходите превишават приходите с 384 000 лв. Тенденцията при приходите за настоящата 2021 г. са те да се задържат на нивото от миналата 2020 г.

Бившият зам.- министър на МРРБ, управителят на ВиК Дупница Илия Илиев, бившият шеф на „Кюстендилска вода“ Иво Иванов и съветникът Емил Гущеров след срещата относно бъдещето на Дупница във водната асоциация.

Тенденцията при разходите за тази календарна година обаче е те да се увеличат многократно поради повишаване цената на електроенергията за промишлеността, основните строителни материали и горива. Цената на електроенергията за небитовите абонати на свободния енергиен пазар се увеличи в пъти през последните три месеца. В резултат „Кюстендилска вода“ ЕООД вече дължи 591 000 лв. по пристигащите фактури за ел.енергия за последните три месеца. Задълженията на дружеството към 31.10.2021 г. възлизат общо на 2 384 000 лв. Логичното заключение е, че „Кюстендилска вода“ ЕООД е в тежко финансово положение.”, пише в позицията на управителя, който подчертава утежняващото обстоятелство, че община Дупница иска да напусне. Иначе, с решение от 2016 г. местният парламент даде съгласие да участва в обединението, но през лятото на тази година ОбС Дупница даден назад и вече иска да напуска.

„Това довежда до стопиране приемането на Бизнес-плана на „Кюстендилска вода” ЕООД. Такъв бизнес план и респективно бизнес-програма дружеството няма приети и към настоящия момент. Стратегическият документ е изготвян с разчети ВиК-Дупница да е в състава на „Кюстендилска вода” ЕООД и дружеството да обслужва и населението на община Дупница. Към днешна дата този бизнес-план става нереализуем. Нещо повече, на 30.11.2021 г. АВиК-Кюстендил по искане на община Дупница,  свиква извънредно заседание за приемане решение за напускане и прекратяване на членството на община Дупница в АВиК-Кюстендил. Като резултат от всички тези действия липсват приети актуални цени на водата. В момента цената на водата е с разчет от 2013 година., т.е. 8 години дружеството няма актуализирана цена на водата. Това влошава значително финансовите показатели на дружеството, пропуснатите приходи от разликата между настоящата и актуална цена на водата възлизат на над 2 млн. лв. Това означава, че не са направени инвестиции в подобряване на качеството на водопреносната и канализационната мрежа в този размер.”, казва Гогев.

Той съобщава, че към 31.10.2021 г. несъбраните вземания възлизат на 1 807 000 лв. От тях вземанията от клиенти са в размер на  1 395 000 лв., като най-големи са несъбраните вземания от „ВиК” Дупница – 168 000 лв. и община Кочериново – 84 000 лв.

Неплатени са и други 412 000 лв., като част от тях влизат и съдебни присъдени вземания в размер на общо 393 000 лв. Тези вземания са възникнали в периода преди 2017 г. и на практика са несъбираеми поради изтекла давност и само ще увеличат загубата на дружеството.

„Затова е несъстоятелно твърдението на доскорошното ръководство на „Кюстендилска вода“ ЕООД, че дружеството е на печалба от 70 000 лв. А налице и лош мениджмънт, довел до влошеното му състояние.

Заварих „Кюстендилска вода“ ЕООД с множество неотстранени аварии по водопроводната мрежа. Това са 12 броя аварии по довеждащите водопроводи за гр. Кюстендил, които не са отстранени в течение на години. Това води до значително завишаване загубите на вода, както и до увеличаване на разходите за електроенергия. На практика дружеството е „поливало” земеделски земи в Кюстендилски район – това са значителни загуби за „Кюстендилска вода“ ЕООД.

Всички знаем, че водопроводната мрежа е остаряла навсякъде и се нуждае от смяна, но да оставиш главен довеждащ водопровод ф-400 за гр. Кюстендил без надзор и да не отстраниш авариите по него с месеци, е недопустимо.

Оказа се, че в с. Мурсалево резервоарите за вода не бяха почиствани с години. Трябваше кметът на Кочериново да ми се обади, за да се предприемат действия по почистването им.

Заварих дружеството с множество аварирала техника и само един работещ багер, както и един багерист. Бях принуден спешно да назначавам на работа багерист, а за отстраняване на неотложните аварии да наема и багерист отвън. За отстраняване на повреда по багер ми се представя проформа фактура за 1100 лв. при положение, че ние си закупихме сами частта за 220 лв.

През годините тук явно се е установила „практика” да се закупува автомобилна техника втора употреба, но на завишени цени.”, съобщава управителят и посочва конкретни примери. Самосвал „Ивеко”, произведен 2003 г., е бил закупен през 2018 г. за 24 000 лв., а сега такъв би струвал 8 000 лв. Лек автомобил „Сузуки – Витара”, произведен 1999 г., се купува през 2019 г. за 5 200 лв. Лек автомобил „Форд”, произведен 2005 г., се купува през 2019 г. за 6 300 лв.

Налице била и цял куп неработеща техника, в кюпа са машината за подземно пробиване на отвори за водопровод или т.н. „къртица” – повредена и неотремонтирана от години. Също апаратурата за откриване на аварии по водопроводите, диспечеризацията, т.е. автоматичното следене състоянието на ВиК-съоръженията…

По отношение твърденията за уволнени служители след идването на Гогев начело, той обяви, че няма отстранени, нито пък предвижда рокади.

Припомняме, че МРРБ остави месеци наред „Кюстендилска вода” на автопилот. През февруари 2020 г. беше стартиран конкурс за избор на управител, но процедурата беше замразена с месеци. В крайна сметка беше избран Иво Иванов, но реалното му заставане начело се забави. Така той остана начело на дружеството едва няколко месеца.

1 коментар

  1. Тоя минус от 2 млн и нещо,сигурно е от мн кадърно управление в последните десет години назад….Аман от крадливи калинки и некадърници

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here