Ново оборудване за 68 360 евро чака Историческият музей в Дупница

В края на април 2021 г. кметът Методи Чимев направи първа копка.

Оборудване за 68 360 евро ще има Историческият музей в Дупница. Както е известно, музеят се помещава в емблематичния за града Младежки дом, където от пролетта тече грандиозен ремонт по преустройство на сградата, което ще позволи да се разгърне дейността на културната институция. Финансирането се осигурява по съвместен проект със Северна Македония „Светлина от миналото”.

Директорът на музея Анелия Геренска разговаря с представителите на строителната фирма.

Поръчката е обявена днес, а на 29 декември ще се отворят офертите на желаещите да се заемат с поръчката, която включва богат набор от техника. В списъка са монитори, скенер за книги и друг специализиран скенер, камера, специализиран софтуер, мултимедийна система, сървър, сървърен комплекс, мрежов превключвател, юпиес, рутер, работна станция за дигитализация и др. Поръчани са също метални рафтове, витрини, работна станция за дигитализация.
Иначе, първата копка на ремонта на сградата беше направена в края на април. Проектът е на стойност 2,1 млн. лв. Финансирането идва чрез „Фонд за устойчиво градско развитие“ ЕАД. Ще се ремонтира и съществуващата ритуална зала, която ще бъде използвана като мултифункционална зала за събития и ритуали, както и за временни и гостуващи изложби. В музея ще има модерната зала за постоянна експозиция, проектът предвижда зала за временни изложби. Ще има обособен образователен център и кът за деца, ще има кафе „Музеум“, магазин за сувенири. Всичко в тази сграда ще отговаря на съвременната музеология.
На сесия в петък Общинският съвет ще гласува Правилник за дейността на музея. Музеят е създаден с решение на Общинския съвет от май 1992 г. Към Исторически музей – Дупница има прилежащи четири сгради- етаж от Младежки дом , къща – музей „Станке Димитров – Марек“, „Васил Демиревски – Жельо“ и галерия „Джамията“. Към момента единствено в къща – музей „Васил Демиревски – Жельо“ е поставена постоянна етнографска експозиция.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here