Непозната по своите мащаби трагедия – така Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба и зам.- главен прокуро определи тежката трагедия на АМ „Струма“.

Уточнихме с главния прокурор на РСМ и ръководителя на Спецпрокуратурата там получаването от македонска страна на документите за превозвача, пътниците. Това заяви Борислав Сарафов, директор на НСлС, който е на мястото на инцидента на АМ „Струма“, предаде БГНЕС.

Ключовият момент е получаването по най-бърз начин на биологичен материал от техните близки и роднини, за да идентифицираме всички жертви. Мисля, че вече започва в РСМ този процес. Случаят и при тях е с изключителен приоритет, добави Сарафов. Все още огледите продължават.

 „Отново стигаме до водещите версии дали е човешка грешка или техническа неизправност на автобуса. Имало е втори шофьор, но не можем да кажем дали е оцелял. Мислим, че и двамата шофьори не са оцелели“, добави Сарафов.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор, която също е на място изрази съболезнования от името на прокуратурата. Ще положим максимални усилия за бързо и ефективно разследване. За съжаление главният ни прокурор е на работно посещение в Хага, но още сутринта възложи разследването на екип от НСлС – най-опитните ни колеги, добави Милева. За момента в РСМ няма да се провежда допълнително паралелно досъдебно производство, добави Милева.

Както вече съобщихме, Борислав Сарафов, главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески и представители на прокуратурите в България и Република Северна Македония коментираха пред медиите трагичния инцидент на АМ „Струма“.

Установено е, че е имало взрив в автобуса, но още не са ясни причините за него.

„Въпросът е, дали този взрив е бил вътре в автобуса или след сблъсак с мантинелите. Но и двамата шофьори са мъртви, вероятно. Проведохме съвместно работно съвещание, на което уточнихме всички линии на международното правно сътрудничество – получаването на всички необходими документи от македонската страна и получаване на биологичен материал за идентифициране на жертвите“, каза заместник главният прокурор.

Към Република Северна Македония е изпратен списъкът с пътниците от автобуса и процесът по идентифициране е започнал. Имаме уверението, че се полагат максимални усилия и необходимото сътрудничество, заяви Сарафов. Всички необходими документи ще бъдат изпратени от прокуратурата в РСМ.

„Искам да изразя съболезнования на близките на загиналите и искам да благодаря на колегите от българската прокуратура за съвместната работа“, каза главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески.

Разпитват се пострадалите, откарани в „Пирогов“, само двама от тях са в адекватно състояние и могат да дадат показания. На мястото на инцидента също се разпитват свидетели, каза още Борислав Сарафов.

Снимак: БНТ

Имало е втори шофьор, предполага се, че и двамата водачи са загинали, но информацията не е окончателна.

Борислав Сарафов: Няма данни за загинали български граждани при катастрофата

Към момента в Република Северна Македония няма да се провежда допълнително досъдебно производство, засега то ще е само на територията на България, заявиха прокурорите.

Вилма Русковска от спецпрокуратурата в Република Северна Македония обясни, че фирмата превозвач е на 20 години, досега не са имали инциденти, но трябва да се провери съответната документация за техническото състояние на автобусите. По първоначална информация катастрофиралият автобус е нов, само от три години е в експлоатация.

Към момента е известно, че 4 автобуса са влезли в страната напът за Истанбул.

„Конвой от четири автобуса на един собственик, едно туристическо дружество от Република Северна Македония“, поясни Борислав Сарафов.

В изгорелия автобус са пътували 52 пътници, от тях 12 са деца. Оцелели са към настоящия момент в добро състояние и без опасност за живота едва 7 човека.

Телата са изгорели до неузнаваемост, което ще затрудни тяхното идентифициране.

Малко преди инцидента автобусът е направил почивка на автобензиностанция „Кристал“, за това не е ясно дали е имало прекачвания на пътници между автобусите.

По първоначална информация няма данни за загинали български граждани, съобщи Сарафов.

Той допълни, че основните версии за инцидента са две: човешка грешка или техническа неизправност, която да е довела до катастрофата. Шофьорът на автобуса не е сред оцелелите лица.

 Трябва да се концентрираме освен за разследването, но и да положим максимални грижи за тези които са оцелели, каза вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков.

„Картината е ужасяваща. Не е за гледане там. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването“, каза още Рашков.

Пътуващите в района ще се отклоняват през Радомир, допълни Рашков.

Премиерът Стефан Янев изказа своите съболезнования на близките на загиналите при пътния инцидент. Той съобщи че македонският премиер Зоран Заев пътува към мястото на инцидента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here