Фотоволтаици за до 140 000 лв. топят сметките за ток в ГУМ Дупница, Вуковска: Сменихме лампи, климатици, гоним 50% спад в консумацията

Управителят на ГУМ Цветанка Вуковска

С фотоволтаична централа за до 140 000 лв. ГУМ- Дупница ще сваля сметките за ток с 30%. Проектът е на управителя на търговското дружество Цветанка Вуковска, която е поела курс към енергоспестяващите мерки. Прогнозите показват, че до лятото на идната година фотоволтаикът трябва да е готов, но ръководството на ГУМ ще направи всичко възможно, за да ускори осъществяването на проекта.


По проект централата ще е с мощност 120 kWp, пусната е вече виза за проектиране. Направен е оглед на покрива на ГУМ, като е вероятно да се наложи ремонт.
„Ще се справим сами, планираме да теглим заем, който ще бъде не повече от 100 000 лв. Целта е да свалим сметките за ток след шоковия скок в цената на ел. енергията. До лятото сметките ни бяха по 3000 лв., а сега получихме фактура за 12 000 лв. Страхувам се, че през зимата може да ни сюрпризират със сметки по 40 000 лв. Наемателите плащаха по 10 лв. за ток, а сега по 40 лв.”, сподели Вуковска.
Тя разкри, че откакто е начело на ГУМ постепенно се въвеждат енергоспестяващи мерки. Започнато е с подмяната на старите луменисцентни лампи с нови енергоспесяващи LED. Оборудването на асансьорите в магазина е било подменено с енергоспестяващо, сменени са били и двигателите. След това са сменени над 50% от климатиците.
„Всичко се прави постепенно през последните години. Така успяхме да свием потреблението на ток от 520 000 KW годишно на 400 000. За съжаление, заради скока в цената на тока сметките не намаляха, но поне ги запазихме на това ниво. С реализирането на проекта за фотоволтаичната централа ще постигнем общо 50% намаляване на консумацията.”, коментира Вуковска.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. По-добре късно ,от колкото никога.ГУМ отдавна трябваше да си монтират и фотоволтаици и соларна система за топла вода .Но след като разпределят всички разходи за наемателите ,какво им пука.
    Добре ,че дойде кризата ,та да започнат да мислят.
    Само не знам къде дремат в Общината ,че и там покрива е свободен и има място да се монтират панели за ел.енергия.Пари има за дронове и за какво ли още не ,но за нещо смислено -няма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here