Десислава Атанасова и Александър Иванов от ГЕРБ дадоха информация относно трагичния инцидент на АМ „Струма“, при който в катастрофа на туристически автобус загинаха 46 граждани на Северна Македония, между които и 12 деца.

„Участъкът е проектиран в периода 2002-2004 г. по времето на вицепремиера и регионален министър Костадин Паскалев и строен при регионалния министър Гагаузов“, обясни Александър Иванов.

„Изборите приключиха. Внушенията няма да върнат погубените човешки животи. Сега трябва да се гарантира честно и прозрачно разследване. Сега е време за смирение“, обяви Десислава Атанасова.

По думите ѝ кметът на Перник и представители на служебното правителство правят внушения, че настилката и трасето са виновни за трагедията.

„Участъкът е строен между 2002 и 2004 година. Строен е по изискванията на тогавашното законодателство“, коментира Александър Иванов от ГЕРБ. По думите му участъкът е строен по съветски тип и норма.

„Нормите бяха осъвременени преди две години при немски образец. Тоест тогава е строен по съветски тип. По съществуващата нормативна уредба не се допускат подобни наклони, които са повече от 6 градуса и виражи. Сега не би се построила по такъв начин. Извършва се обезопасяване на ската в срещуположното платно. От 2020 се работи в този участък заради срутища. Мантинелите по „Хемус“, „Струма“ и „Тракия“ са в лошо състояние. Нито метър маркировка не е положена. От предишното ръководство от АПИ има задания за укрепване и за маркировката за 2021 година. Обръщам се към госпожа Комитова – последните месеци заданието за маркировката не е изпълнено от вашето министерство, вашето АПИ, от „Автомагистрали“ АД“, посочи Иванов.

„Сега магистралата не би се построила по такъв начин“, категоричен е той и добави, че така е строено, че се налагало на правителството на ГЕРБ нееднократно да укрепват не едно или две срутища.

Той изтъкна, че вместо да се занимава с подготовката на пътищата за зимата, служебното правителство се занимаваше с печелене на избори, изтъкна Иванов.

Той разкри, че предишното правителство е издало указания за укрепване на участъка и маркировката.

Десислава Атансова припомни, че преди 7 месеца всички ремонти и строежи са спрени и поясни, че при предишната подобна трагедия оставката са си подали трима министри. „Очакваме г-н Радев да поиска отговорност на своите министри и да им поиска оставките“, коментира тя.

Изказваме съболезнования на всички загинали в трагедията на АМ „Струма“ и на техните семейства.
Изказваме съболезнованията си и на близките на загиналите 9 души при пожара снощи в село Рояк. В последните 24 часа са загинали и 254 ковид болни българи. Бог да ги прости!
Цялото видео вижте тук: https://fb.watch/9ss6ZxqJgF/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here