В началото на юни кметът на Сапарева баня Калин Гелев направи първа копка на рекултивацията на депото.

Министерство на околната среда и водите се похвали с рекултивацията на 28 от общо 43 депа в страната, които подлежат на закриване.
От съобщението е ведомството става ясно, че в заключителна фаза е работата по няколко сметища Югозапада. Това са Трън, Сапарева баня, Рила. Сред отчетените като приключили проекти в региона пък са депата в Брезник, Трекляно, Земен, Костенец, Невестино, Самоков.

От МОСВ подчертават, че през юли тази година България бе уведомена, че ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз, за да бъде определен размерът на санкцията, която страната ни ще заплаща заради забавените действия по рекултивация на 43 от депата за неопасни отпадъци (при 113 постановени през 2015 г. от Съда на ЕС). След забързване на процедурите в края на месец септември вече е приключила техническата рекултивация на 28 от оставащите 43 депа, с което България постига намаляване на размера на санкцията, която страната ни ще заплаща.
За следващия период – от октомври 2021 г. до момента, са рекултивирани нови 4 депа: Стара Загора, Елена, Димово и Полски Тръмбеш, уточняват от МОСВ. Рекултивираните депа от май 2021 г. до момента е вече 32: Челопеч, Роман, Брезник, Бургас, Брацигово, Копривщица, Пордим, Белоградчик, Стара Загора, Елена, Димово, Чирпан, Ветрино, Трекляно, Гулянци, Долна Митрополия, Земен, Костенец, Ковачевци, Павликени, Невестино – 2 бр., Долни Дъбник, Бяла (Русе), Несебър, Гълъбово, Велико Търново, Казанлък, Поморие, Белоградчик, Самоков, Полски Тръмбеш.
В заключителна фаза на изпълнение са проектите за рекултивация на още 6 депа: Батак, Сапарева баня, Рила, Трявна, Малко Търново. Очаква се да те да бъдат завършени до края на годината.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here