Канцлерът Александър Шаленберг допълни, че правителството му ще направи ваксинацията срещу коронавирус задължителна за пълнолетното население. Най-вероятно това ще влезе в сила от февруари 2022 година

 

Австрия обяви, че от понеделник страната влиза в национален локдаун заради ситуацията с коронавируса. Новината беше съобщена от канцлера Александър Шаленберг, цитиран от CNN.

Той също така допълни, че правителството му ще направи ваксинацията срещу коронавирус задължителна за пълнолетното население. Най-вероятно това ще влезе в сила от февруари 2022 година.

По думите на Шаленберг затварянето ще продължи „максимум 20 дни“. Учениците ще трябва да се върнат към домашно обучение, ресторантите ще бъдат затворени и културните събития ще бъдат отменени. „Не искаме пета вълна“, категоричен беше канцлерът.

Процентът на заразяване в страната е сред най-високите в Европа, със седемдневна честота от 971,5 на 100 000 души, а ежедневните случаи продължават да поставят рекорди, отбелязват местни медии.

Австрия е едва четвъртата страна в света, която прави задължителна ваксинацията срещу COVID-19 след Индонезия, Микронезия и Туркменистан.

Необходимостта от драстичните мерки федералният канцлер обоснова с факта, че разяснителната кампания, която продължава няколко месеца с цел да се убеди около 35 процента от населението да се ваксинира, не е дала резултат и строгите мерки са наложителни поради липса на чувство на солидарност и лекомислие у една част от населението. Канцлерът отбеляза, че за това са действали и определени политически сили, допълва БТА.

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн подчерта претовареността на здравната система и призова неваксинираните да не излагат на опасност себе си и своите близки, и подчерта значението на третата доза за създаване на траен имунитет.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here