ДПС, чийто кандидат за президент остана трети в изборите миналата неделя, не обяви официална подкрепа за никой от двамата претенденти, отиващи на балотажа на 21 ноември. Движението обаче даде  сигнал на електората си да гласува за проф. Анастас Герджиков като посочи с много думи характерният му визуален образ. Той влиза във втория тур с резултат от 22.83% срещу 49.42% за настоящия държавен глава и претендент за нов мандат Румен Радев, подкрепян от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и останалата извън парламента коалиция „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

В изявление пред медиите, в което не беше споменато името на нито един от двамата кандидати, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ очерта профила на президента като институция, определяйки го така:

  • обединител на нацията
  • стожер на конституцията
  • поле за съгласия в кризи и нормално време

По думите му ръководството на движението е решило, че „избирателят на ДПС е много мъдър и ще избере президент, който най-много се доближава до така очертания профил“. Карадайъ отказа да отговаря на въпроси.

„Обединител на нацията“ е най-често използваното от Анастас Герджиков определение за ролята, в която се вижда като президент. В същото време описаният профил диаметрално противоположен на оценките, които ДПС дава в последната година на Румен Радев, определяйки го като разединител на нацията, включително с обвинения с мракобесие.

ДПС многократно обвини Радев и че е нарушил Конституцията. Един от аргументите за това беше назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, въпреки двойното му гражданство. В последния работен на 46-тото Народно събрание от трибуната на парламента Карадайъ заподозря публично държавния глава в опит да прокара идеята за президентска република.

През лятото лидерът на ДПС и Радев размениха публично остри реплики и по етническата тема заради изказване на партийния лидер за Турция като „родина-майка“ на българските турци. Думите, чието съдържание Карадайъ отрече и обясни с неправилен превод, предизвикаха крайни реакции в България. Атаката на президента, който поиска публично обяснение от партийния лидер, обаче беше коментирана от специалисти като обида към българските турци, които държат на произхода си.

На предсрочните парламентарни избори, които се състояха едновременно с първия тур на президентските в неделя, ДПС единствена повиши резултата си от вота през юли и получи над 340 хил. гласа, показвайки изключително висока мобилизация на избирателите в Турция.

 

Разликата между Румен Радев и Анастас Герджиков на първия тур е малко над 700 хил. гласа. Голямата неизвестна за балотажа обаче е каква ще е избирателната активност. Вотът в неделя премина при безпрецедентно ниско участие на гласоподавателите, а опитът досега сочи, че на втория тур до изборните секции винаги отиват по-малко избиратели, отколкото на първия. Според социолозите малкото гласували биха увеличили тежестта на твърдите партийни ядра и биха дали шанс на Герджиков, тъй като повечето от формациите зад Радев разчитат на широката периферия от избиратели, за които няма гаранции, че ще отидат да гласуват.

ДПС е играло ключова роля при избирането на повечето от президентите на България. Единственият случай, когато гласовете на партията се оказаха недостатъчни за победа на балотажа, беше през 2011 г.. Тогава партията отказа да се идентифицира с някой от претендентите на първи тур, а на втория въпреки подкрепата ѝ кандидатът на БСП Ивайло Калфин загуби срещу Росен Плевнелиев. Ключови фигури в левицата обаче заподозряха движението в тайни уговорки с ГЕРБ заради малкото осигурени гласове.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here