Иде ли краят на ужаса с кучета в клетки на сметището в Самоков? Общината взе имота, харесан за приют

След 4- годишна сага община Самоков получава имота в село Продановци, където иска да прави приют за безстопанствени кучета.

Проблемът с бездомните животни в общината е много сериозен. На няколко пъти имаше и скандал, след като природолюбители откриха клетки с кучета, оставени на сметището в Самоков. От общината обясняваха, че животните чакат на място ред в клиника за кастриране. За да се тушира напрежението, през лятото клетките бяха поставяни във фургон, който жегата беше превърнала в пещ. Случайни минувачи бяха чули жалния лай на четириногите. Хората твърдяха, че не е била оставена вода, а температурата вътре била непоносима.

prodanovci

От общината винаги обявяваха, че коренът на проблема е във факта, че чакат решение на Министерски съвет и на областна администрация по прехвърлянето на имота, където да се изгради приют.

Решението идва на 12 ноември, съобщават от общината. Става въпрос за имота и сградата в бившия стопански двор на с. Продановци, който по силата на решението се предоставя за стопанисване от общината. Той беше собственост на Министерство на земеделието, храните и горите – Българска агенция по безопасност на храните.

Областният Радослав Стойчев и кметът на Самоков Владимир Георгиев.

От местната администрация в Самоков са заявили желанието си да изградят приют за бездомни кучета, още през 2017. От юни 2019 преписката бе в Министерство на регионалното развитие, припомнят от общината. Придвижи я новия областен, назначен от служебния кабинет, Радослав Стойчев, който е от Самоков. Така през миналата седмица преписката бе разгледана на заседание МС и искането е било уважено. Предстои сключване на договор между Областна управа и община Самоков за безвъзмездно прехвърляне на имота.

Сградата е едноетажна с голям двор и е много подходяща за изграждане на приют за бездомни кучета.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here