Кметът Петър Паунов уважи водосвет за началото на ремонтните дейности на храма. През м. февруари т. г. бяха отпуснати 1 036 552 лв. от Министерския съвет за ремонт и укрепване

 

Неизвестни средновековни стенописи се показаха при ремонта на над 200-годишния катедрален храм „Успение Богородично“ в Кюстендил, съобщи Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и добави, че датировката все още не е известна.
Във връзка с ремонтните дейности на храма, съграден през 1816 година бе отслужен водосвет с молитва за благословение на трудещите се по възобновлението на храма.
Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с иконом Светослав Григоров, председател на Църковното настоятелство, иконом Даниил Хаджийски, свещеник Иларион Стоянчов и дякон Мирослав Костов отслужиха молитвеното последование. В него взе участие и протодякон Александър Нешев от Патриаршеския ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София.
На духовното тържество присъстваха Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил, инж. Александър Пандурски, областен управител на Област Кюстендил, Иван Андонов, председател на ОбС- Кюстендил, Надя Каратова, зам.- кмет на Община Кюстендил, Ивайло Христов, управител на фирма „Стройтес“ ЕООД, изпълнител по проекта, строители и граждани.

През м. февруари т. г. бяха отпуснати финансови средства от Министерския съвет на Република България за ремонт и укрепване на храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил.За храмове и манастири в общините Кюстендил и Невестино бяха отпуснати общо 2 641 980 лв. За основно обновяване на храма „Успение Богородично“ в град Кюстендил са отпуснати 1 036 552 лв. „

„В процеса за подготовката на ремонта в олтарната част бяха открити стенописи, които са от различно време. Първоначално бяха открити четири слоя, а в последствие се появи и пети слой. Това ще рече, че няколко пъти в годините назад храмът е изографисван. Знаем от историята, че храмът „Успение Богородично“ датира от 1816 година. За този период не е логично пет пъти да е изографисван храмът. Правим извод, разбира се експерти от тази област ще изследват и ще се произнесат, но нашето предположение е това, че някога средновековният храм който е съществувал там и наречен на Свети Никола, неговите стени са използвани за изграждането на черквата „Успение Богородично“. Вероятно първият стенописен слой съществува от храма на Свети Никола“, каза архимандрит Исаак.

По думите му някои от стенописите се отличават ярко, след като дървената ламперия е премахната и стените се изсушават се откриват по-ясни части на стенописите. Има изобразено „Рождество Христово“, както и „Света Богородица Ширшая Небес“. Много от другите орнаменти също се виждат.

Предстои да бъде извършено обследване от страна на специалисти, за установяване на точността на датировката и съответно чие дело са те.
Снимки: Василка ЕманоиловаВижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here