До 29 ноември в община Дупница чакат кандидатите за шеф на ВиК да се запишат за конкурс

Съдбата на ВиК Дупница е тема №1 в общината. Кадарът е от лятото, когато в града гостува бившият зам.- министър Върбева. Тя е в компанията на председателя на ОбС Костадин Костадинов, кметът Методи Чимев и съветника Йордан Йорданов.

До 29 ноември в община Дупница ще очакват документите на кандидатите да заемат поста управител на ВиК Дупница.

От местната администрация днес дадоха ход на конкурс №2 за избор на нов шеф на общинското водно дружество. Припомняме, че летният конкурс попадна, след като единственият кандидат Пламен Данаилов беше „хвърлил” документите си, газейки изискването те да са подадени в непрозрачен, запечатан плик.

С решение от 1 октомври Общинският съвет разреши провеждането на нов конкурс, а начело на комисията е съветникът от ГЕРБ Йордан Йорданов. В състава влязоха още Георги Георгиев от СДС, Венелин Иванов от БДЦ, Александър Анин от БСП и Леонид Хаздай от „Глас народен”.

До седем дни след изтичането на крайния срок за подаване на документите комисията ще обяви допуснатите кандидати. Те ще имат 14 дни да внесат изготвените програми за развитие на търговското дружество. Както и преди, предлага се 3- годишен договор за управление.

Надеждите са сега са да се появят повече кандидати за поста управител на общинското водно дружество, което се нуждае буквално от реанимация. Заради замразената от 2010 г. цена на водата и ниската събираемост на таксите, ВиК  изнемогва.

„Приходите едва стигат да се платят заплатите на персонала. Не са обаче достатъчни за осигуровките. Да не говорим за покупката на материали и резервни части. Екипът разполага буквално с един нов багер и това е.”, каза на сесията в началото на месеца кметът Методи Чимев. Дружеството отговаря за града и 16- те села в общината, а в момента битката на общината е да издейства благословията на държавата за напусне на водната асоциация и ВиК Дупница да продължи да съществува като самостоятелно дружество. ОбС Дупница одобри и тегленето на заем от 1 млн. лв., с които да се извършат най- неотложните ремонти по водопровода в няколко села.

Припомняме, че от години ВиК Дупница влачи дълг от над 1 млн. лв. На заседание на местния парламент през лятото, когато ОбС прие финансовия отчет на ВиК, управителят Илия Илиев сподели за „4Власт”, че при встъпването си в длъжност е заварил този дълг, вноските по който през 10-годишното му управление са плащани, но той не може да бъде стопен. Тенденцията в последните години е дружеството да отчита приходи от 2 млн. лв. и също толкова разходи.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here