начало Бизнес Младен Маринов: Бежанският натиск е критичен! Борисов знае как да се справи,...

Младен Маринов: Бежанският натиск е критичен! Борисов знае как да се справи, има си думата с Ердоган, Радев няма добра външна политика!

1
Кметът Елза Величкова с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на ОДМВР Кюстендил Елиан Стамболийски.

Президентът Радев раздели обществото, това води до агресия сред хората, категоричен е бившият МВР шеф

Младен Маринов е водач на листата на ГЕРБ за София област. Той коментира нажежената политическа ситуация. В първата част на интервюто пред медията ни, г-н Маринов се спря подробно на протестите срещу служебното правителство на Румен Радев и чистката в МВР. Втората част на интервюто, което излъчваме днес е не по-малко любопитна.

-Г-н Маринов, ситуацията с миграционния натиск по границата ни с Турция става все по-напрегната. Вашият коментар?
-В момента България е в много тежка ситуация по отношение на опазване на външната ни граница с Република Турция.

Нашата основна цел беше да не допускаме мигранти на наша територия незаконно. Защото, ако някой иска да потърси законно убежище в страната ни, има начин.

Но всеки, който се опитваше да премине т.нар. „зелена граница“, там където няма пунктове, за нас е нарушител. Правихме всичко възможно, за да не допуснем нарушители на наша територия и успявахме.

В момента, обаче се задържат групи мигранти по магистралите. Дори един наш бивш служител задържа 4 групи с мигратни. Смятайте, след като се стига до там физически лица да задържат групи, това означава, че имаме проблем. Не обвинявам граничните полицаи, защото знам колко трудно е да опазваш границата, но по-силното оръжие в този случай е външната политика.

– Какво трябва да се промени във външната политика на България, за да се справим с бежанския поток?
– Нищо не трябва да се променя. Просто трябваше да се продължи политиката, която и ЕС и България водеше с нашата съседка Турция, която също е подложена на миграционен натиск.

Личният контакт на Бойко Борисов и Ердоган също е от голямо значение. Присъствал съм на няколко срещи между тях и знам, че сме постигали с общи усилия сигурност на нашата граница.

Външната ни политика трябва да се върне там където беше.

– Има ли реална опасност в България да нахлуят бежанци и да предизвикат безредици?
– Те влизат малко по малко, но остават в България. Да, тези хора бягат от война, но има законен начин да влезеш в една държава. Когато те остават тук, но не в центровете, които са препълнени, нямат друг шанс освен да създават затворени общества и да започнат да живеят по някакъв начин.

Те идват тук без средства. Според Вас как ще живеят?

– С пари от престъпна дейност?
– Да не говорим, че тяхната култура е по-различна от нашата. Отношението им към жените и в частност към жените полицаи е различно. Говорих по тази тема с колеги от Германия и те ми споделиха, че са имали голям проблем, защото при тях 50% от полицаите са жени.

Религията на тези хора, които идват тук е такава, че жените нямат този обществен статут както при нас. Това води до конфликти.

Да не говорим за начина, по който тези хора се държат в обществото и неспазването на законите ни.

– През последния месец България бе разтърсена от брутални убийства. Мъж уби родителите си в Благоевград, а родители екзекутираха децата си. На какво се дължи това нечовешко поведение?
-Според мен това е вследствие на общата ситуация в страната. Обществото е разделено.

Виждаме как президентът Радев раздели обществото. Когато хората са в безпътица и не виждат светлина в тунела, това отключва във всеки човек действия, които в нормална обстановка не можем да забележим.

Отдавам агресията на цялото напрежение, което се нагнети в обществото с една цел – политически дивидент. Това не би трябвало да прави нито един политик.

– Какъв е политическият дивидент от една смърт?
-Политическият дивидент е да свалим Борисов и да направим нещо, което видяхме, че не може да се направи.

Видяхме, че всъщност нищо не може да се направи.

– Какво е изходът от тази ситуация?
– В такава трудна ситуация трябва да има обединител, който да обедини хората. Трябват ни институции с доверие, в които хората да вярват и правителство и министър-председател, който е имал опита и е взимал трудни решения в критични ситуации.

– Борисов ли е кандидатът на ГЕРБ за министър-председател, при положение, че партията получи мандат за съставяне на правителство?
– Не, аз искам да кажа какъв човек е необходим. А, Вие след като разпознавате г-н Борисов…

– От това, което Вие казвате.
-Радвам се.

– До момента няма друг премиер от ГЕРБ освен Бойко Борисов, който да е управлявал България?
-Като министър на вътрешните работи и главен секретар знам как Борисов е поемал отговорност в трудни моменти. Тогава нещата вървяха, а сега виждаме какво се случи с потъналия край Варна кораб. Цяла седмица някой да пое ангажимент? Всяка една институция чакаше другата да я изпревари. Така се изгуби момента, в който всичко щеше да се реши още от началото.

– Възможно ли е след парламентарните избори ГЕРБ да излъчи правителство?

– Дайте първо да решим кризите, които днес и утре излизат. Кампанията върви и се провежда трудно заради условията. Ние казваме за какво се борим – за стабилност, за силно представителство в следващия парламент и не чертаем червени линии.

Още в миналия парламент казахме, че трябва да се постигне консенсус и да се направи правителство. Не е време за експерименти, а за сериозни действия.

Време е да вдигнем доверието в институциите и нивото на икономиката, за да продължим напред!

Интервю на Ивайло Крачунов, чуйте още в интервюто му в агенция БЛИЦ:

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here