„20 октомври – дата, която връща надеждата за така мечтаната свобода на откъснатите сънародници от Майка България! Дата, която помним с подвига на храбрите и достойните.“
Това обяви днес кметът на Сандански Атанас Стоянов днес по повод навършването на 109 години от освобождението на гр. Сандански.
ВМРО – Сандански, заедно с кмета на община Сандански, Атанас Стоянов, председателя на общински съвет гр. Сандански, Николай Шаламандов и кандидатите за народни представители Ивелин Терзийски и Константин Стаев, поднесоха цветя и венци на Паметника на генерал Тодоров.
„Свободата е нашият най-голям дар! Свободата трябва да се завоюва всеки ден. Нека патриотизмът, саможертвата и родолюбието на нашите герои ни мотивира всеки ден да бъдем по-добри и честни.
Поклон, герои!
Честит празник, Сандански!“ – добави кметът и припомни:
„Годината е 1912, а денят 20 – ти октомври! Дата, белязана с особен смисъл – изстрадана в петвековно робство, силно желана и смело отстоявана. Дата, която помни подвига на храбрите и достойните, дали живота си, за да може днес да бъдем свободни!
С минута мълчание и в знак на преклонение поднесохме венци и цветя пред паметника на гененал Тодоров, командир на Седма пехотна рилска дивизия, който сражавайки се на Македонския фронт, поставя началото на новата история на днешния град Сандански!
Благодарим на всеки, който отдели от времето си и постави цвете пред образа на ген. Тодоров!
Благодарим и на Военно формирование 56 040, град Благоевград, на Общински духов оркестър „Емил Кирянов“ и самодейците от НЧ „Отец Паисий-1919″ – град Сандански, които допринесоха за празничното настроение днес.“

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here