109 години жителите на Гоце Делчев пазят устрема на свободата и развиват традициите на своя край, каза Радев

Днес отбелязваме една от най-важните дати в летописа на град Гоце Делчев – Деня на свободата му. С устрема на Родопския отряд и на четниците от ВМРО паднаха оковите на робството и Неврокоп завинаги зае своето достойно място в Обединеното българско отечество.

Това заяви държавният глава Румен Радев пред жители на град Гоце Делчев по случай празника на населеното място и 109-ата годишнина от неговото освобождение.

Румен Радев отбеляза невероятното историческо време на бляскави победи на българската войска, на невероятния гений на българските пълководци и на небивал подем на националния дух, когато е отвоювана свободата. Президентът се обърна с благодарност към гражданите на Гоце Делчев за усилията им да пазят и развиват традициите на този прекрасен български край. По случай празника той им пожела здраве, сила и непреклонна воля да отстояват каузата за свободна, силна и обединена България.

По време на посещението си държавният глава Румен Радев удостои с плакет “Св. св. Кирил и Методий” Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци по повод 75-годишнината от неговото създаване и за значимия принос на ансамбъла към развитието на българското фолклорно изкуство. “75 години е една достойна, почтена годишнина, измерима с човешкия живот. Стъпвайки на нашите здрави традиции, на невероятното ни творчество, завещано от нашите предци, вашите силни дни тепърва предстоят”, обърна се президентът към ръководителя на танцовия състав на ансамбъла Тодор Цветков, който прие отличието.

Държавният глава се поклони и поднесе цветя пред монумента на Гоце Делчев и пред Паметника на загиналите във войните. Румен Радев  разговаря и с жители на града.

Всеки е свободен сам да взема решение за своето здраве, но ваксините са единствената защита, с която разполагаме в момента, и това се потвърждава от всички статистики на постъпили в болница и на починали. Потвърждава се и от държавите, които напреднаха с ваксинацията и вече се отварят за пълноценен обществено-икономически живот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Перник в отговор на въпрос за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.

Държавният глава заяви, че мерки се предприемат ежедневно и призова всеки като част от обществото да вземе свободно своето решение с отговорност към себе си и околните. „Ние няма да принуждаваме никой да се ваксинира, но пунктове за ваксинация има навсякъде, така че мислете за себе си и за своите близки“, апелира Радев.

В отговор на въпрос за високите цени на електричеството и газа президентът заяви, че проблемът е общоевропейски, а страната ни е единствената, която има предимството битовите потребители да не са на свободния пазар, а са на регулирания.

„Ние трябва да въведем такива механизми, че от новата година, когато регулаторът ще променя цените, да защитим максимално българските граждани и върху това се работи“, каза Радев. Той определи като далновиден ход на служебното правителство чрез предложената актуализация на бюджета да се разшири обхватът на енергийно бедните и да се повиши стойността на компенсациите, които хората вече получават.

По повод механизмите спрямо бизнеса президентът посочи, че са необходими бързи и категорични мерки и затова е инициирал вчера среща с всички засегнати страни. „Без диалог няма как да се случи. Вчера се чуха много добри предложения, обединихме се около ясен консенсус, че трябва да защитим по най-добрия начин интересите на българските граждани и на бизнеса с акцент върху малки и средни предприятия. Така че очаквам в най-скоро време да бъдат взети всички възможни решения в рамките на закона“, заяви Румен Радев и подчерта, че ситуацията е сложна и предвид факта, че служебното правителство не може да променя закони.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here