Един от първите производители на киви в района на Кресна е Благой Стоименов. Започнал на шега през далечната 1986 година, а сега в двора си има повече от 30 дръвчета.

„Този сорт киви, който аз го имам е внесен от Нова Зеландия през 1982-ра година. Даде ми го един приятел. Насадох го тук и след 2-3 години грижовно отглеждане започна да дава плод. За него мога да кажа, че е много водолюбиво растение и иска много грижа – поливане, резитба и бране. Резитбата по принцип се прави януари месец, а беритбата – след 26-ти октомври. Кивито се бере октомври, обаче се лагерува един месец. За да стане по-бързо се слага сред ябълки. Явно има някакво отношение и омекват“, споределя опита си производителят.

Най-високият добив, който е получавал Благой от своите 30 дръвчета до сега, е 500 кг. Тази година очаква да набере около 300 кг от екзотичния плод. С годините се е научил и да присажда. В двора си отглежда и дафинов лист, който засадил в средата на 90-те години на миналия век. Грижи се и за райска ябълка, нарове и хинап, по-известен като китайска фурма.

Автор: Светлин Кърпачев, агро.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here