Днес почитаме Св. Петка! Светицата е особено тачена в село Полена, тъй като е закрилница на малкото населено място.

Тази година храмовия празник на едноименната църква и празника на селото бяха отбелязани без голям събор и курбан в църквата, по решение на кмета на населеното място Веселин Топузов и Църковното настоятелство. Решението бе взето заради увеличаващите се случаи на COVID – 19 и въведените противоепидемични мерки у нас.

Отец Бисер отслужи празничната литургия, пожелавайки на всички здраве и Св. Петка да ни закриля.


Празника уважиха кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, кметът на село Полена Веселин Топузов, председателят на Общински съвет Симитли Вилимир Александров и кандидатът за народен представител и депутат в 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание Стефан Апостолов. Освен в църквата „Св. Петка“, те запалиха свещ за здраве и благополучие и в параклиса, посветен на светицата, в който има и аязмо.

Строежът на църквата „Св. Петка“ в центъра на село Полена започва на 13 октомври 1994 година и е осветена на 27 септември 2003 година от Неврокопския митрополит Натанаил.

Петковден е един от най-тачените празници в народната традиция. Св. Преподобна Параскева или Петка Българска се счита за покровителка на българския народ и на семейството. На 14 октомври православните християни палят свещица и се молят за здраве, защото Светицата е лечителка и пазителка от „страшни” болести.

Легенди разказват за безброй чудотворни изцеления, извършени от мощите й сакати прохождали, слепи проглеждали, страдащи от тежки болести изведнъж се оказвали здрави. Счита се, че най-голяма е силата й при проблеми с очите, психически разстройства и безплодие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here