Школото в Горно Драглище изхвърли печките на твърдо гориво, с 36 000 лв. общината купи нова отоплителна система

Красимир Герчев

След бурен дебат местният парламент в Разлог прекрои общинския бюджет с 38 000 лв. Средствата са за новата отоплителна инсталация в ОУ „Неофит Рилски” в село Горно Драглище и конвектомат за детска градина „Снежанка” в село Баня. Придобивката на школото завихри лют дебат, защото инсталацията е вече факт. Директорът на училището Бойчо Пукнев съобщих, че до момента във всяка стая е имало печка на твърдо гориво, които хигиенистката е тичала да зарежда и чисти.

Все пак със 17 гласа „за”, два „въздържал се” и един „против” съветниците одобриха покупките да бъдат включени в списъка с капиталови разходи по бюджета за 2021 г. 36 000 лв. ще бъдат прехвърлени от „Местни дейности- Други дейности по култура” , а 2800 лв. от парите, предвидени за материали за детските градини.

Кметът Красимир Герчев съобщи пред съветниците, че от август месец вървят разговорите с директора Бойчо Пукнев за отоплителната система.

„Определихме сумата от 36 хил. лева, за да може да пристъпим към директно възлагане и да не губим време. Ако бяхме обявили обществена поръчка, все още щяха да текат срокове и процедурата нямаше да е приключила, а инсталацията щеше да остане за следващата година. Затова се разбрахме да я изградим на два етапа. Тази година да направим отоплението за класните стаи, които се ползват, учителската стая и лекарския кабинет, а следващата да я надградим с допълнителни радиатори във физкултурния салон и коридорите. Избързахме, за да може още тази учебна година децата да имат нормално отопление. С фирмата са водени разговори, тя е запозната, че средствата ще се гласуват на сесията през септември, тъй като август нямаше заседание, и е дала съгласие, ако предложението не бъде одобрено, да демонтира инсталацията за своя сметка. Смятам, че с оглед на нуждите на децата и учителите е взето решение в тяхна полза”, каза кметът.

„Смешно е в 21-ви век в страна от ЕС едно училище да се отоплява на твърдо гориво, с печки във всяка стая. Става въпрос за масивна сграда от 910 кв.м застроена площ, една от хигиенистките зарежда тези печки. Някой от общинските съветнице, ако се съгласи да дойде три дни да зареди тези печки и после да ги почисти, аз ще му платя от моя джоб. Тази парна инсталация, макар и закъсняла, беше много нужна.”, коментира Пукнев.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here