Освободената от постта секретар на община Благоевград Мария Захова е фаворит за постта шеф на Вик- Благоевград. Нейното име и името на бившият управител на ВиК Петър Тунев упорито се спрягат за наследници на настоящият титуляр инж. Росица Димитрова.

Елена Ташкова, вдясно, Адриана Мелниклийска и ексдепутатът Даниела Савеклиева.

Любопитен е фактът, че Тунев беше назначен за поста по времето на ГЕРБ през 2012 година с протекциите на тогавашният депутат Даниела Савеклиева, която и в момента е автор на най- лютите скандали в ГЕРБ. Даниела Савеклиева задкулистно лансира за член на НИС пишман кандидат за депутат Елена Ташкова, която останала без номинации както за листата и хвърлила сама оставка от поста председател на ЖГЕРБ.

Със заповед на кмета Илко Стоянов бяха освободени преди два месеца освободени от своите постове Мария Захова – секретар на Общината „заради недопустими пропуски в работата си“ . Решението за Захова е взето на базата на проверка на конкурсната документация по нейното назначаване. Установено е, че тя не е отговаряла на изискванията на конкурса за заемане на въпросната длъжност. Кметът Илко Стоянов каза, че е започнал и дисциплинарно производство срещу Мария Захова и юристката Станислава Иванова, тъй като са пропуснали сроковете за обжалване на наложена финансова корекция по проект на Община Благоевград за депото. Захова беше назначена на поста от предшественикът на Стоянов- инж. Румен Томов.

Освобождаването на Петър Тунев през 2014 година стана след спешен сигнал до Президента на републиката Росен Плевнелиев, служебния премиер, служебния министър на МРРБ и прокуратурата изпратиха днес представители на инциативен комитет, организиращ протестите срещу благоевградското дружество ВиК с искане оставката на управителя Петър Тунев. В сигнала са съобщени резултатите от направено разследване, което установило фрапиращ конфликт на интереси на управителя Тунев. Ето какво пишат до институциите инициативния комитет срещу ВиК и управителя Тунев:

„В нарушение на закона, без обществена поръчка беше създадено смесено търговско дружество „Благоевградска Бистрица“ ООД между държавното „ВиК“ ЕОООД Благоевград и частната фирма, в което държавата има едва 10 процента. От своя страна това дружество ползва закупените от държавата оборудване за планираните девет ВЕЦ. Най голямата гавра, е че „Благоевградска Бистрица“ ЕООд чрез ВЕЦ „Енергия“ ООД е собственост на частно ЕРП „Енерго Про“. Така „Енерго про“ става монополист и на произведената електроенергия от деветтe ВЕЦ.

През лятото на 2012 без никакво основание и информиране на гражданите на Благоевград настана необясним воден режим. По време на летните жеги гражданите бяха подложени от липсата на вода на не неистови житейски изпитания.

Заради този факт беше отстранен тогавашния управител на „ВиК“ Благоевград Божидар Спасов. Информацията, която се разпространяване сред хората беше, че това се е случило защото „ВиК“ ЕООД Благоевград е предоставил водния ресурс за тестване на ВЕЦ, който е необходим за тяхното лицензиране.

Целият този цинизъм към обикновените граждани на община Благоевград е свързан и с факта, че сегашният управител на „ВиК“ ЕООД Благоевград г-н Петър Тунев като главен инженер в държавното водно дружество, чрез частните си фирми „Хидро С лавово“ ООД и ЕТ „Петър Тунев-Волта“ е обслужвал енергийните проекти на частните ВЕЦ. Тази му частна дейност като служител в държавна фирма е подпомагана също от съпругата му, която отговаря за разрешителните на ВЕЦ в „Басейнова дирекция“ Беломорски район. Оказва се, че управителят Тунев е в съдружие със сина на бившето комунистическо величие Пеко Таков, Янчо Таков в дружество „Хридро-Славово “ ООД, с тях съдружник е още фирма „Каро Трейдинг „на Красимир Караиванов. Фирма „Хридро Славово“ е регистрирана в София и е с предмет на дейност пренос и разпределение на ел енергия, МВЕЦ и други енергоносители за битови и промишлени нужди. Именно затова протестиращите пред ВиК внесоха до управителя Тунев 12 въпроса свързани с участието му в частните фирми. Днес преди обяд част от протестиращите осъмнаха пред ВиК в очакване на отговорите на управителя Тунев, своеобразния протест предизвика ексалиране на напрежението във фирма ВиК, откъдето излязоха работници и се опълчиха на протестиращите. Протестите пред ВиК започнаха миналата седмица, те бяха ръководени от ексченгето Д. Лалев, Христина Ядкова и Илия Сивиков. Те са и хората подписали разпространения сигнал срещу Тунев.

Предизборни сметки! Р. Радев стяга чистка, пресяга се към ВиК Благоевград, точи зъби срещу шефката Росица Димитрова
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here