Безпрецедентно! Кметовете на ДПС в Кърджалийско обърнаха гръб на Радев

Няма съмнение, че за ДПС поведението на Радев е проява на недопустима конфронтация

Местната власт в Кърджалийско неглижира присъствието на кандидат-президента Румен Радев при посещението му вчера в града.
Държавният глава пристигна в Кърджали за среща с областния управител Даниел Делчев, след което програмата му предвижда посещение в Регионалния исторически музей.

Нито кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, нито неговите заместници обаче уважиха визитата на президента. Нещо повече – нито един кмет от ДПС в региона няма да присъства на предстоящите предизборни срещи на Радев в областта, пише Епицентър.бг.

Пред сградата на Община Кърджали и Областна администрация държавният глава трябваше да бъде посрещнат с хляб и мед както от Даниел Делчев и неговите заместници, така и от зам.-кмет на общината инж. Катя Митовска, заобиколени от момичета в народни носии.

Изненадата бе отсъствието на г-жа Митовска.

Това е сериозен знак, който най-важният за ДПС регион дава към Румен Радев. Поведението на местната управа в кърджалийско е отзвук от проблема, който президентът Радев създаде с въпроса към председателя на ДПС Мустафа Карадайъ коя е неговата родина-майка. С този въпрос Радев прекрачи една от главните червени линии на българския преход – етническата толерантност, която в Кърджали е на особена почит и тон за това дава лично кметът на града Хазан Азис.

Атаката, която президентът на републиката поведе срещу Карадайъ, беше възприета като лична обида към всички мюсюлмани в България и днес в Кърджали виждаме първите политически последствия от това.

Няма съмнение, че за ДПС поведението на Радев е проява на недопустима конфронтация, събуждане на омраза и опит за насъскване на едни групи в обществото срещу други.

Да не забравяме и думите на Мустафа Карадайъ, изречени от парламентарната трибуна в последния ден на 46-ото Народно събрание: „На този президент искаме да му кажем – с действията си руши държавността и демокрацията и застрашава мира и стабилността в страната и региона. За 5 години не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия. За 5 години не успя да разбере силата на прекия избор и на подкрепата на избирателите“.

Вероятно идването на Радев днес в Кърджали е опит да смекчи остротата в отношенията си с ДПС, но местната общност не прие Радев. „Искаме да живеем в мир и съвместност, а не авторитарното управление на Борисов да бъде заменено с едноличното авторитарно управление на Радев“, казват в града.

Кметове на ДПС припомнят за акциите на вътрешния министър по време на предишните избори и са категорични: „Акциите са репресии и унижения. Реваншизмът не може да е отговор на авторитаризма. Отговор на авторитаризма е възстановяване на ролята на отделните власти и институции, за което ДПС настоява отдавна“.

А д-р инж. Хасан Азис винаги е подчертавал, че в България  „трябва да има отговорно институционално говорене“. И това в най-висока степен се отнася за държавния глава.

По програма Радев утре ще разговаря с кърджалийцик, когато ще посети и заводите „Теклас“ край село Глухар, както и едно от джебелските предприятия.

Припомняме – последната среща на Румен Радев с кмета на община Кърджали бе на 31 май 2019 година. Тогава след посещението си в СУ „П.Р.Славейков“ държавният глава бе посрещнат пред сградата на Община Кърджали, малко след 12,00 часа и още във фоайето на сградата имаше възможност да се запознае с мащабният проект за парк „Арпезос“.

В края на срещата д-р инж. Хасан Азис подари на президента за спомен от посещението му в Кърджали Почетен знак на Община Кърджали и картина, изобразяваща кметството и паметника на Васил Левски, дело на художника Недим Мустафа./Епицентър.бг

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here