С много музика, песни и пищно изложение на местни селскостопански производители и занаятчии – Произведено в Костенец протече традиционният празник на община Костенец. Хиляди се докоснат до духа, вкуса и традициите на общината.

„Шестото търговско изложение-базар “Произведено в Костенец” с участието на местни селскостопански производители и занаятчии от община Костенец предизвика истински фурор и повод за гордост. Имаме цех за преработка на малини, череши, вишни, боровинки. На поканата за участие в изложението, въпреки септемврийската жега в съботния пазарен ден в центъра на град Костенец общо, може би, над 16 щанда бяха буквално отрупани от стока и производства на местни земеделци, автентична кулинария и традиционни за района занаяти.“- каза кметът Йордан Ангелов.


Със самото откриване на търговското изложение най-много клиенти събра за кулинарната дегустация на местни традиционни автентични гозби. Всеки опита по парче от още топлата питка, соленките, зелника и тиквеника. Интерес предизвикаха плетените чорапи и колани, търлъчки, ръкавички, тканите торбички и шитите покривки-карета.


Немалко клиенти и посетители имаше и щанда на майстор-ножара от село Костенец Кирил Попадийн, както и неговата съселянка Стефка Ибришимова с куклите-сувенири.


Земеделският производител от село Костенец  Христо Гьошев пък със своите ароматни малини припомни за традиционните ягодоплодни култури, с които се слави този край.


Венета Стойкова пък радваше клиентите с прясно краве мляко и млечни продукти, а колегата й Николай Иванов от село Горна Василица пък бе изложил овче сирене и мляко.


Елена Вълчанова от град Момин проход пък радваше посетителите на изложението с вкусните си тестени изделия,
Трима производители на пчелен мед и пчелни продукти се представиха със своята вкусна и лечебна стока – инж. Николай Михайлов, Иван Матрачийски и Панайот Белишки.


Красива и атрактивна бе стоката от врати, тавани и мебели с дърворезба на майстор-дърворезбаря от село Костенец Стефан Златев, Румен Момчилов пък се представи с детайли от метал.


Сувенири и икони, рисувани на керемида представи Марин Кацаров от град Момин проход, а немалко посетители отпиха от вкусните вина на бутиковата изба “Ръсин”.

По комшийски на изложението със своите красиви и нетрадиционни сувенири, чанти и картини от рисувана коприна се представиха от съседна Долна баня майка Маргарита Стефанова – секретар на народно читалище “Рила – 1898” и нейната дъщеря Нина Захариас.
Идеята е повече от добра и похвална и наистина заслужава адмирации за организаторите от Сдружението “Местна инициативна група – Костенец 2010” с пожелание да стане всяка година традиция, въпреки че на изложението наистина липсваше емблематичната за Костенец стока – кибрита, хартията и хартиените изделия.

„По традиция всяка година в последната събота от месец Септември отбелязваме празника на град Костенец. Днес отново засвидетелстваме почитта към града ни, към традициите ни, защото Костенец има богато културно-историческо наследство, запазено още от времето на траки, римляни и византийци.

Най-голямото богатство на Костенец обаче всъщност сте вие – нейните жители, които работите, създавате семейства, обичате града си и оставате тук. Вие сте бъдещето на града и общината ни. Именно за това моя основен стремеж, във всеки един ден от работата ми, е да постигна високи резултати в обществено-икономическия живот на града ни. Да подобрим състоянието на училищата и детските градини. Да имаме добра инфраструктурата, места за спорт и отдих.

Да подменим и голяма част от водопроводната мрежа. Да развием туризма. През последната година асфалтирахме доста улици и ремонтите ще продължат. Стремим се да подпомагаме и нуждаещите се с участие в различни социални проекти. Подкрепяме и най-малките и най-възрастните граждани. Полагаме грижа и за църквите. Стремим се да привлечем и нови инвеститори. Само с общи усилия обаче ще направим Костенец по – добро място за живот. Радваме се, че оценявате съграденото, но е редно и да го пазим. Само така ще успеем да запазим това, което сме създали за идните поколения! Благодаря Ви за доверието и подкрепата, защото те дават смисъла на всяко усилие. Приемете моята огромна благодарност!! Честит празник!“- каза в обръщението си кметът Йордан Ангелов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here