Бившият вътрешен министър Младен Маринов предупреди членовете и симпатизантите на ГЕРБ, че служебният правосъден министър Бойко Рашков готви провокации под формата на призовки и фалшиви обвинения, за да съботира изборите. Във ФБ Маринов направи емоционално обръщение с убеждението, че служебният кабинет е призван да дискредитира ГЕРБ:

„Във връзка с новите заплахи, отправени от лицето, назначено за служебен министър на вътрешните работи,
ПРИЗОВАВАМ
десетките хиляди кметове, общински съветници и ръководители, членове и симпатизанти на ГЕРБ
ДА НЕ СЕ ПОДДАВАТ НА ПОДГОТВЕНИТЕ ПРОВОКАЦИИ ОТ СЛУЖЕБНОТО ПОЛИТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО НА МВР.
ДА НЕ ПОДПИСВАТ ЛЕТЯЩИ ХАРТИЙКИ БЕЗ НИКАКВА ЮРИДИЧЕСКА СТОЙНОСТ!
Да се отзовават на т. нар. „покани“ за посещения на районните полицейски управления САМО И ЕДИНСТВЕНО, СЛЕД КАТО ИМ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ ЯСНИ И КАТЕГОРИЧНИ ЗАКОНОВИ ОСНОВАНИЯ
за това. Както и след като им бъдат посочени съответните „закононарушения“, които, уж, са извършили. В работата като професионален и след това – политически ръководител на МВР, винаги съм се ръководел единствено и само от върховенството на закона.
Никога и по никакъв повод не съм допускал полицейско преследване на български граждани заради техните политически убеждения или партийна принадлежност. Защото според чл. 11, ал. 3 на Българската конституция именно „партиите съдействуват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите”.
Никога не съм издавал присъди на политически партии от ефира на националните обществени медии.
Никога не съм обявявал, 51 дни преди провеждането на избори, че точно определени партии „са започнали да подготвят купуването на гласове още отсега“.
Къде са доказателствата за тази престъпна дейност?
Къде са разбитите и задържани ОПГ-та за купуване на гласове?
Къде и колко са конфискуваните финансови средства?
Къде и колко са съдебните дела?
Единствените доказателства са поръчаните от служебното политическо ръководство на МВР предупредителни протоколи. Над 10 200 на брой по време на предишната кампания. А в тях няма никакви доказателства. Кръгла нула. Летящи хартийки! Но пък самите те са доказателство за полицейския произвол и мракобесието на служебното политическо ръководство на МВР, което си позволи да гази конституцията и да преследва десетки хиляди хора заради политическите им убеждения и партийна принадлежност.
Поради тази причина по време на кратката и злополучна история на 46-то Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска разследване и анкетна комисия за полицейските репресии преди изборите на 11 юли. Бъдете сигурни, че ще внесем същото искане и в следващия парламент.
Няма да оставим без разследване и последствия нито един случай на полицейска репресия срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Или на която и да е друга българска партия. Всички замесени лица (дори и на най-високо политическо ниво), издавали незаконни заповеди и противоконституционни разпореждания, ще понесат своята отговорност.
Законността в МВР трябва и ще бъде възстановена!
Ще го направим! Продължаваме напред!“

Бойко Рашков

В предизобрна обстановка, в която отвскяъде тече информация, че определени лица, свързани с политически партии, се подготвят да купуват гласове, разнасят куфари, и плащат на бедните слоеве както с пари, така и с продукти не можем да стоим безучастно, каза Бойко Рашков днес.

Рашков коментира твърденията на ДПС, че е погазвал човешки права, че с комунистически приоми не се печелят избори и че ще сезират Брюксел. „Това са политически спекулации на тази политическа партия. Получих запитване, в което се загатваше нещо подобно. Питането е елементарно за това, че се упражнявала репресия. Помолих да ми дадат конкретни данни за случаи. До този момент такива данни не са подадени. На голи твърдения не вярвам. Обърнах се към тях и в пленарна зала. Те не посочиха нито един такъв случай, от който това да е видно. Обещах, че ако има такъв, ще разпоредим проверка и ще вземем мерки”, каза той.

„Това е законова процедура. Органите на МВР най-напред осъществяват профилактична дейност, тъй като след като се извърши такова купуване ние не можем да направим нищо друго освен разследване”, добави той.

В една такава предизборна обсановка, в която отвсякъде тече информация как определени лица, свързани с политически партии се подготвят да купуват гласове, разнасят куфари от област в област и плащат на бедните слоеве както с пари, така и с продукти, не можем да стоим безучастно. Така се изкривява политическия вот и накрая се появяват едни хора в пленарна зала, за които се чудим кой ги е избрал”, продължи Рашков.

„Купуването на гласове е купуването на душите на тези хора. И вместо нашите политици да станат цивилизовани хора, те купуват гласове само и само да са в парламента. И после кой им е виновен – органът, който контролира това да не се извършват престъпления против политическите права на гражданите”, посочи вътрешният министър.

Никой не е репресирал когото и да е било. Когато не успеем с профилактичната дейност, образуваме досъдебни производства. Тези производства преди около и след вота на 11 юли са десетократно повече от тези по времето на Маринов и на Терзийски, когато те са се бояли на пръстите на едната ръка и не са били срещу управляващата партия, която сега плаче от репресии че някой е управлявал, а касае маргинални партии като тази на Цветанов, Божков и др. подобни. Дела за ГЕРБ и ДПС – няма. И сега когато намерихме такива, изведнъж тези партии започнаха да разпространяват неверни твърдения за репресивни мерки”, добави той.

Вътрешният министър Бойко Рашков направи коментар относно повишението на цените на тока и проверките в КЕВР и Независимата енергийна борса.

„Отчитаме, че това е тенденция на световния пазар и ние не сме изолиран остров. Все пак е задължително да установим дали няма фактори у нас, които да стимулират подобни процеси. За да правим такива проверки, каквито досега не си спомням да са правени, значи имаме определени съмнения и трябва да изчистим този въпрос – както в КЕВР, така и на други места. Проверката ще продължи, докато нещата се изяснят”, коментира той.

 

И добави: „Въпросът е и чисто политически. Някой ни е заложил бомби преди известно време, за да дойде есента, да започнат цените да се колебаят и да се каже: „Вижте колко е лошо служебното правителство”. До няколко дни ще изясним проблематиката”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here