Директорът на завода в Дупница Гади Мукомолов

1000 работници от „Актавис” се стягат за бунт с искане за 1200 лв. минимална заплата, съобщиха синдикатите. Както съобщихме преди около 2 месеца, работещите в завода се оплакаха, че са на минималния праг за този вид дейност. Брутната заплата в завода от 1 юни е станала 1000 лв., а чистата сума за получаване след удръжките около 700-800 лв. Работещите настояват да получават чисто минимум 1200 лв., иначе заплашват да излязат на протест. Те се чувстват ощетени и от начисленията за придобит опит. „В предприятието има хора, които работят от 20 години, други вече са пред пенсия с 40 години зад гърба си. С административни трикове обаче и те са се разминали и с бонуси, и с добавки.”, коментират работещи, пожелали анонимност. Във връзка с сигналите на работниците от КНСБ, КТ „Подкрепа” и „Промяна” са искали среща с директора на завода в Дупница Гади Мукомолов. Той е насрочил дата за разговори на 20 септември, но не се е отзовал.

Маргрет Бързачка-Николова, директор „Човешки ресурси“ на Тева за България (преди това Актавис) от 2016 г. От началото на 2020 г. отговаря и за дейнос­тите в областта на управлението на човешките ресурси в Тева в Унгария. Снимка: Личен архив

Директорът на отдел „Човешки ресурси” Маргарет Бързачка е заявила, че ръководството на завода няма намерение да вдига заплатите с 20%, тъй като годишният растеж е не по- вече от 3%. От синдикатите дали нота за стачни действия и Бързачка обещала, че до 15 октомври ще се опита да уреди срещата с директора.

„Когато предишният директор Иван Урумов си тръгна преди 2 години, ни раздаде по две заплати и бонуси. Това беше истински директор, който умееше да цени всеки. Той ръководи лаборатория за изследване на субстанции за лекарства в София и събра най- добрите специалисти от „Актавис”. Осигури им заплати по- високи с 500 лв., всеки ден нов микробус ги вози до София и обратно.”, коментираха работници. „Това не е обикновена работа, а дейност, свързана с отровни и канцерогенни вещества. Не е нормално работниците да вземат такива заплати, при положение , че докарват печалби от над 500 млн.лв.”, споделят от синдикатите. От „Актавис” отричат да има проблем със заплатите или работниците да настояват за увеличение. Обърнахме се към тях още при първия сигнал за недоволство, а от завода отрекоха информация. „Благодарим Ви, че потърсихте позицията ни по така получения от Вас сигнал. В тази връзка Ви информираме, че така изнесените данни и обстоятелства са неверни и не отговарят на действителното фактическо положение. „Балканфарма-Дупница“ АД стриктно спазва действащото българско законодателство и в частност нормативната уредба, уреждаща трудовите правоотношения с работниците и служителите ни, както и най-високите стандарти по безопасни условия на труд.“
Вижте видеоканала ни:


1 коментар

  1. Браво на работниците!Не може служители ,които работят във възможно най-вредни за здравето условия,да получават по 800 лв чисто.Това е безобразие!!!Бъдете единни,и ще постигнете желаното!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here