Спас Велеюв от „Воля“ оглави комисията по бюджет и финанси в Банско, изхвърлиха Ал. Юлев от спортната комисия, Г. Икономов: Подбирате хората по политическа принадлежност, не по професионални качества и опит!

Спас Велеюв

След преврата в общинският съвет в Банско, при който Костадин Загорчин от ГЕРБ пое кормилото на общинския съвет и седна в стола на Димитър Русков от Сдружението на „Юлен“ – „Бъдеще за Банско“, съветниците пристъпиха към пълна промяна на състава на постоянните комисии в общинския съвет.

Александър Весков

Заместници на Загорчин са Александър Весков и Костадин Дурчов, от когото БСП ведна сне доверието си с обвинение за съглашателство с ГЕРБ.

Спас Валеюв от ПП“Воля“ стана председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси, а Благой Кишев от ГЕРБ негов заместник. Рокадите по всички комисии се осъществиха с поименно гласуване. Членове в комисията са още Костадин Дурчов, Иван Сакарев и Георги Думанов.

Избирани бяха нови членове на Постоянната комисия по ТСУ, ОС, земеделие и гори съветници Костадин Дурчов, Александър Весков, Марио Шопов, Иван Сакарев, Любомир Мутафчиев. Костадин Дулчов стана шеф, а негов заместник Александър Весков.

Валеюв предложи Александър Юлев да бъде изхвърлен от комисията по спорта и предложи съветниците Александър Весков, Благой Милев, Любомир Мутафчиев, Костадин Дурчов и Благой Кишев да попълнят състава на комисия по ТСУ, ОС, земеделие и гори.

Дурчов поздрави Главчев, до тях са Иван Сакарев и Димитър Юлев.

Юлев взе думата ядосан:“ Аз до сега бях член на тази комисия и според мен е безпринципно човек като мен, който е изключителен спортен деятел и председател на най-голямата спортна организация в Банско да бъде изключен от спортната комисия заради някакви задкулисни уговорки.“

Александър Весков

Александър Весков стана председател на Постоянната комисия по младежки дейности и спорт. Той е и заместник председател на общинския съвет и дясна ръка на председателят Костадин Загорчин.

Евгения Тренчева

Избираха за членове на Постоянната комисия по местна политика в образованието и духовната сфера съветници Евгения Тренчева от ГЕРБ, която стана и председател, Спас Валеюв, Кадри Туталъ, Георги Икономов и Иван Драгосинов.

Кадри Туталъ
Иван Драгосилов

В състава на Постоянната комисия по социална политика, здравеопазване и сигурност на гражданите са Иван Сакарев, който стана и председател на комисията, Спас Валеюв, Евгения Тренчева, Благой Милев, Георги Думанов.

Георги Думанов

Георги Думанов стана председател на Постоянната комисия по туризъм и екология с членове Александър Весков, Евгения Тренчева, Марио Шопов и Димитър Юлев.

Любомир Мутавчиев

Изненадващо детронираните съветници поеха една от най- важните комисии, а Любомир Мутавчиев стана нейн шеф- председател на Постоянната комисия за противодействие на корупцията и ще работи в нея с Благой Милев, Димитър Русков, Георги Главчев и Благой Кишев.

Марио Шопов
Благой Кишев
Благой Милев

Бившият кмет на Банско, съветникът, лидер на „Републиканци за България“ гласува шарено, ту „За“, ту „Въздържал се“ и поиска думата, за да изрази недоволство от новия състав на комисиите.

Георги Икономов изрази недоволство от решенията.

„Подбрахте ги не по качествата и опита на съветниците, а на политически принцип. Новият председател Костадин Загорчин даде заявка, че новият Общински съвет ще работи в интерес на гражданите. Това предполага, че комисиите трябва да бъдат съставени от хора от общински съветници, които са опитни и хора с професии подходящи за комисията, в която участват, а не избрани по политически принцип. Сега ако обърнем внимание на така наречените важни комисии като бюджет, ТСУ и социалната политика – там не са намерили място хора, които са с огромен опит, не са намерили място хора които биха могли да са изключително полезни в тази посока, за сметка на това много неопитни съветници срещу, които аз нямам нищо против разбира се, но те имат още много да се учат в тази посока. И бил много добър знак, ако новото управление на Общински съвет беше поставило въпроса на много по принципна основа за избора на членове на комисии, да бяха избрани хора които наистина разбират от това в коя комисия ще се сложени, а не просто да са там по политически принцип. Така, че някой, може би някои са забелязали хаотичното ми на пръв поглед гласуване, но то не е хаотично, а наистина съм гледал като имам привилегията на независим общински съветник да гласувам за този, който считам, че наистина е кадърен и наистина ще свърши работа, независимо от коя политическа сила е. Наистина се надявах повече да има като справедливост, като принципност в избора на новите комисии в новия Общински съвет, защото сега наистина тръгва един нов Общински съвет с ново начало.“

Кметът Иван Кадев изрази задоволство и приветства рокадите с тронно слово:

„Уважаеми г-н Председател, уважаеми общински съветници, уважаеми колеги днес бяхме свидетели на промени на модела на управление на Общинския съвет. Най-напред честитя на новия председател и се надявам, че това което беше споменато като ново начало, наистина ще бъде ново начало. По-добро начало за гражданите на Община Банско. Разчитам на конструктивност, толерантност, на добри взаимоотношения вътре в самия Общински съвет, да не говорим за съвместната работа с общинска администрация. Убеден съм, че ние като Общинска администрация ще продължим да работим (никога не сме и позволявали) законосъобразно, две мнения по този въпрос няма и съм категоричен в това твърдение. Разчитам на всички Вас и се надявам от тук насетне действително всички решения, които се взимат да бъдат на една принципна основа, законосъобразна в името на Община Банско. Благодаря Ви за досегашната работа в предишния формат на Общинския съвет и се надявам, че от тук насетне работата ще продължи в по-добър план и аспект.

Искам да благодаря и на моите колеги от Общинска администрация и моя екип за положените усилия. Да благодаря и на Вас за оценките, които давате за работата на Общинския съвет. Да си пожелаем най-напред да сме здрави и да свършим това, за което сме дошли тук, защото хората, които са не гласували доверие очакват от нас много, много повече.“

 

Ето как гласуват вече съветниците почти всички решения:

Благой Кишев – ЗА

Евгения Тренчева – ЗА

Костадин Загорчин  – ЗА

Марио Шопов – ЗА

Димитър Русков  – ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ

Георги Главчев  – ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ

Димитър Юлев – ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ

Иван Драгосинов – ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ

Иван Сакарев  – ЗА

Александър Весков  – ЗА

Спас Валеюв  – ЗА

Костадин Дурчов  – ЗА

Благой Милев  – ЗА

Георги Думанов  – ЗА

Любомир Мутафчиев  – ЗА

Георги Икономов – ЗА

 

С 12 гласа ЗА и 4 гласа  ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ (присъстват 16 съветника) всички решения бяха пиети. 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here