Нинова към депутатите: Това НС е изчерпано! Имате 4 дни за проява на разум и да приемем бюджета /ВИДЕО/

Корнелия Нинова

„Думи, думи, думи и фалшива загриженост, а дела никакви“, подчерта тя

Това Народно събрание е изчерпано от съдържание.

Уважаеми колеги от т.нар. партии на протеста, вие отказахте да направим мнозинство, което да смени главния прокурор Иван Гешев, а сега търсите мнозинство, което да смени охраната му. На това му се казва реформа по протестърски“.

С тези думи се обърна лидерът на БСП Корнелия Нинова към „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ от парламентарната трибуна.

„Грозните сцени, личните обиди и непремерените изказвания на колегите са унизителни за българския парламентаризъм. Ние от БСП опитахме да внесем стабилност, спокойствие и разум. Поканихме ИТН, ДБ и ИБГНИ на разговор за мнозинство по политики и редовно правителство – мнозинство за промяна на модела.
Част от тази промяна беше спорът от вчера и днес – съдебна реформа“ заяви председателят на БСП.

Уважаеми колеги, имате 4 дни за проява на разум за решаване проблемите на хората и да приемем актуализацията на бюджета, подчерта лидерът на БСП в декларация от парламентарната трибуна.

Ето и цялата Декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“
Уважаеми български граждани,
Съжаляваме за това, което ви причинява 46-то Народно събрание, особено вчера и днес – грозните сцени, личните обиди и непремерените изказвания на колегите са унизителни за българския парламентаризъм. Ние от коалиция „БСП за България“ опитахме да внесем стабилност, спокойствие и разум. Поканихме ИТН, Демократична България и „Изправи се БГ! Ние идваме“ на разговори за мнозинство по политики и редовно правителство. Мнозинство за промяна на модела. Част от тази промяна беше спора от вчера и днес. Промяна в съдебната система – съдебна реформа.
Уважаеми колеги от „партиите на протеста“,
Вие отказахте да направим мнозинство, което да смени главния прокурор Гешев, а сега търсите мнозинство, което да смени охраната му. Ето на това му се казва „реформа по протестърски“. Така ли отговаряте на очакванията на хората, които десетки дни бяха на площадите с две искания – оставка на Борисов и оставка на Гешев. Виждаме, че в последните дни много йезуитски се опитвате да прехвърлите отговорността за собственото си безсилие върху БСП. Не можем да ви го позволим.
Ние от „БСП за България“ гласувахме „за“ законите за сваляне на охраната и на НСО от управленски фигури. Ще продължим да го правим. Така че не прехвърляйте отговорността върху БСП.
Уважаеми български граждани,
Обръщам се към вас, за да кажа за пореден път истината, а вие преценете. Един месец ние от „БСП за България“ проявяваме отговорност към вас – затова сме търпеливи, разумни, аргументирани и мислим държавнически. Уверявам ви, че това беше огромно изпитание на характери.
Новите партии високомерно отхвърлиха подадената от нас ръка. Така направиха съставянето на правителството невъзможно. От 2 дни се молят да задържим мандата, за да решим важни въпроси уж за вас. Видяхте вчера и днес какво се случва – нашите важни въпроси са цената на тока, на хляба, на млякото, увеличението на цените на газа, ниските ви заплати и пенсии, препълните ни болници, липсата на лекарства, фирми, изправени пред фалит, растяща безработица и инфлация. Всичко това може да се заключи в три думи – актуализация на бюджета.
Да чухте нещо по тези въпроси в последни дни, освен изслушване на министри? Думи, думи, думи и фалшива загриженост, а дела – никакви. Вчера и днес колегите от ГЕРБ и партиите на протеста дадоха много аргументи защо трябва да се върне мандата. Съжалявам да го кажа – опитахме всичко по силите си, но това Народно събрание е изчерпано от съдържание.
Уважаеми колеги,
Имате 4 дни до вторник. За последен опит за разум и отговорност пред държавата и хората. Не вярвам тези 4 дни да изтрият срама и да върнат изгубените 44, откакто сме положили клетва. Но все пак оставаме с последна надежда – до вторник да се опитаме да променим ситуацията и поне на финала НС да изглежда отговорно към българските граждани.
Спомням си края на 45-то Народно събрание, спомням си как от трибуната ви призовахме да гласуваме на второ четене преизчисляването на пенсиите, за да остане с нещо добро то в историята. Тогава отказахте. Сега за последен път ви призоваваме – разум, спокойствие и отговорност за 4 дни. Дайте да актуализираме бюджета, за да оставим поне малко в съзнанието на хората, че 46-то Народно събрание на финала е проявило отговорност към тях. Обръщам се към вас – да не допускаме това, което видяхме в залата през последни дни, да се случи по време на актуализацията на бюджета. Има риск от това, но резултатът ще е фатален. Сигурно и за партиите, но и за хората.
Не стигнем ли до разумна актуализация на бюджета, ни чакат тежки месеци. И отговорността, която всички се опитвате да прехвърляте един на друг, ще бъде на всички ни. Най-вече на институцията Народно събрание. Сриването на институцията Народно събрание трябва да спре. И това зависи от всички нас. Ако сме отговорни, ако държим на клетвите, които полагаме в тази зала, мислете. 4 дни. Мисъл, разум и действие – за стабилност на България и за спокойствие на българския народ.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here