Шефът на РИОСВ скъса заповедта за спиране на ТЕЦ „Бобов дол”, директорът Спасов: Чакаме ги на 1-ви да се уверят, че сме изпълнили всичко

Директорът на РИОСВ София Румяна Маринова скъса заповедта си за спиране на работата на ТЕЦ „Бобов дол”.

„Заповедта за пломбиране на горелките на Блок 1 и Блок 2 е отменена. Маринова е издала нова, в която е спазен срокът до 30 август за изпълнение на направените ни предписания заради проблеми по газопроводите. Ние даже вече сме готови и във вторник ги извикахме да проверят, а те дойдоха със принудителната мярка за пломбиране на блоковете. Сега ги чакаме на проверка на 1 септември, когато трябва да се уверят, че всичко е изпълнено.”, каза директорът на централата инж. Любомир Спасов.

Инж. Зарев, гл. еколог Елка Зарева и зам.- директорът Албен Бабучев.

Мярката за спиране на работата шокира и работещите в централата, които изразиха своите притеснения за работните си места. На обедната си почивка вчера те излязоха в двора и знак на несъгласие със случващото си. На място работят над 850 човека, които днес са вече по- спокойни.

Както вече съобщихме, мярката за временно спиране на работата е била връчена на 24 август, макар срокът за изпълнение на предписанията да е 30 август. Проверката е стартирала на 29 юли след подадени сигнали за замърсяване на въздуха.

Работниците изразиха своето притеснение за работните си места.

„ Поканихме представители на РИОСВ София във вторник, за да видят, че сме изпълнили направените ни предписания, а те идват със заповед за спиране на Блок 1 и Блок 2, все едно може просто да ги изключим от контакта.“ Обяви главният еколог на ТЕЦ „Бобов дол“ Елка Зарева, държейки в ръка заповедта на директора на РИОСВ Румяна Маринова.

„Едно такова спиране е сериозна заплаха да енергийната сигурност на страната“, увериха зам.- директорът инж. Албен Бабучев и инж. Светлин Зарев. Те съобщиха, че ТЕЦ „Бобов дол“ играе важна роля в балансирането на системата.

„ТЕЦ „Бобов дол“ е голям фактор в енергетиката за Югозапада и за цяла България и като производител, и балансьор на системата. Осигуряваме 300 мегавата. Имаме сключени договори за продажба на електричество за месеци напред с части фирми. Ако спрем работа, за да ги изпълним, ще трябва ние да купуваме ток и да търпим жестоки неустойки.“, каза инж. Бабучев.

„Нашите блокове са диспечируеми, натоварването и разтоварването е на разпореждане от диспечерите от Националната енергийна система. Те са в София и работят в ЕСО. Когато трябва да се регулира системата, диспечерите ни дават преки заповеди и ние сме длъжни да спазим техните задания, за да регулираме системата.“, каза инж. Зарев.
„Централата работи от 1979 г., до момента не се е случвало да се запечатват блокове. През 2012 г. е направена първата сероочистваща инсталация, 2015 г. имаме втора. Големият комин се използва, само когато се пуска или спира блок. През останалото време всички отпадни газове минават през сероочистващата инсталация, която също е на мониторинг.“, информира Зарева. Тя не конкретизира размера на инвестицията в сероочистки, но коментира, че е много повече от 1 млн.лв.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here