Румен Пачов, вдясно

Автобусите от София, Благоевград, както и всички от републиканската и областната транспортна схема ще използват частната автогара на съветника Румен Пачов, гласува местният парламент в южния град. Точката с утвърждаването на начална, междинна и крайна точка за автобусите от транспортната схема на общината беше най- горещата на отминалата сесия. За автобусите се борят Пачов и от старата автогара, чиято собственичката Искра Геренска беше на сесията.

Решението по горещия казус се търкаля от пролетта, в опит да се намери консенсус, беше назначена и временна комисия, която да даде становище.

Кметът Атанас Стоянов обяви, че трябва да се търси балансираното решение, което да позволи и на двете автогари да функционират.

Емил Арнаудов от транспортния отдел на общината заяви, че одобрението на инвестицията за разкриването на новата автогара и организирането на транспортната схема има за цел да се облекчи трафикът в центъра на града, който е много натоварен. Старата автогара се намира близо до центъра, близо до пазари, търговски обекти, поликлиника…  Новата е на входа на града. Съветникът Снежана Стоянова обяви, че много хора ще са затруднени и ще им се налага да търсят транспорт, за да се придвижат до центъра, ако слязат на входа на Сандански. Тя попита дали има възможност автобусите да спират и на двете места. Стана ясно обаче, че това е невъзможно , защото това ще оскъпи много билета.

Геренска упорито коментира, че се прави опит те да бъдат затворени, което предизвика бурен дебат в залата. Тя хвърли бомба като попита знаят ли съветниците, че шофьори на фирмата на Пачов са санкционирани за нерегламентиран превоз на пътници? Обвини и временната комисия към ОбС в натиск заради непрестанните проверки, на които са станали обект. Тя заяви, че не е съгласна с направените констатации за условията в старата автогара. Направила и анкета сред пътуващите, които почти на 100% са я подкрепили. Сондирала и мнения на превозвачи, които са също са били с нея.

Явор Аргиров запита дали коректно е бил зададен въпросът в анкетата. „да не би да сте попитали „съгласни ли сте да се закрие автогарата?” Тук не говорим за закриване, а за транспортна схема.”, каза той и добави, че Румен Пачов е дал заявка да осигури бусчета, които да извозват хората, ако желаят това.

В крайна сметка обаче с 12 гласа „за” автогара на бул. „Тодор Каблешков” беше определена като начална и крайна и междинна спирка на територията на община Сандански по автобусните линии от републиканската и областната транспортна схема.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here