4- годишният внук на шефа на РЗИ Самоков Георги Николчов падна от колело, след като стъпи в необезопасена шахта на велоалея в града. Инцидентът е станал днес преди обяд по трасето от кв. „Самоково” в посока центъра.

Металната решетка на шахтата, дълга около 2м и широка 50 см, липсва. Близките съобщиха, че детето е било с колело с помощни колелца. Инцидентът е станал пред очите на майката. Малкият е с оток на устните, охлузвания по скулите, носа, краката. Закаран е в спешен център Самоков. Родителите съобщиха, че са много притеснени и ще пуснат жалба в прокуратурата срещу кмета за занижен контрол и срещу фирмата изпълнител. Велоалеята функционира от около 2 години.

Самоковци коментират, че всички трасета за колоездачи са неподдържани, осеяни са с дупки. На много места липсват и решетките.

Най- куриозното е, че новата веоалея, която се прави към село Доспей свършва в ливадите. А тази в Продановци пък шофьорите използват, за да се придвижат до Самоков, тъй като, ако излязат на пътя, им е нужна винетка. Така велоалеята се превръща в път, който им пести парите за стикера и евентуалната глоба, макар навлизането и движението на МПС-та там да е абсолютно забранено.

Във връзка с инцидента с малчугана, се свързахме за коментар с кмета на общината Владимир Георгиев. Той съобщи, че научава от нас за случая. Попитахме дали велоалеята, на която е пострадало детето, е все още в гаранция, кой следи за състоянието на трасето и кога последно е правена проверка? Градоначалникът обяви, че ще проверят и от общината ще ни информират.

Очакваме отговора на общината, за да информираме самоковци, защото не е нормално малки деца да се оказват в опасност, докато карат колело. Една така необезопасена шахта може да коства живот, ако колоездач кара с висока скорост и попадне в тази дупка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here