Лунен пейзаж и отъпкани пътеки засне на Седемте рилски езера Влади Станоев. Той сподели кадрите в социалната мрежа. Както е известно, ерозията на почвата на едно от най- красивите кътчета в страната настъпва все повече под мощния напор на туристите, които се качват високо в планината.

Имаше и серия скандали след опитите на място да се направят пътеки, за да се ограничи повсеместното тъпчене на тревата. Хората се възмутиха от посипването с чакъл в опит за оформяне на някакви пътеки.

А кадрите от качения в планината багер, който ги оформя, буквално взриви търпението на природолюбителите и не само. Със случая се зае даже прокуратурата.

Емил Димитров на чакълената пътека

„Това не са лунни пейзажи, това са пътеките, водещи до Седемте рилски езера десет години след пускането на лифта, бълващ ежедневно тълпи от „туристи“ до една от най-красивите дестинации в България. Гледките са потресаващи!”, пише в поста си, придружен със снимки, Станоев и добавя: „Освен че мястото е заприличало на цигански катун, озвучен отвсякъде с ориенталска музика, станало е булевард, по който преминава всякаква паплач, без грам понятие от култура в планината! И най-лошото е, че почвата е започнала сериозно да ерозира, вследствие на ежедневната човешка инвазия и ако скоро не се вземат сериозни ограничителни и адекватни мерки, то след още десет-двадесет години гледките ще са като на Марс! А може би след няколкостотин години учени ще изследват дали е имало вода там.”

Към цялата картинка трябва да се добави и проблемът с джиповете, които качват туристите до Езерата. Оказа се, че няма сила, която да ги спре, макар с решение на НП „Рила“, ДАИ, полиция движението на моторни превозни средства в планината да беше забранено до есента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here