Областният управител Ал. Пандурски не беше упълномощен да гласува на заседанието от миналата седмица.

Нов бизнес план коват от „Кюстендилска вода”. Редакцията на основния документи, в който са разписани цените на водата за общините във водната асоциация и разчетите за развитие и количества вода се налага, защото той не получи подкрепа. Припомняме, че на заседание през миналата седмица всички общини бяха против.
„Очакваме и от КЕВР да дойдат забележки. Бизнес планът е внесен в комисията и всеки момент очакваме бележките им. Доста забележки имаха и кметовете на общините.”, коментира за „4Власт” областният управител на област Кюстендил инж. Александър Пандурски, който е представител на държавата в асоциацията, упълномощен от МРРБ и МОСВ.


Както съобщихме още преди заседанието от миналата седмица, приемането на бизнес плана беше мисията невъзможна, тъй като общините подскочиха при обявените нива в цената на водата за следващите 5 години и това на фона на почти никакви ангажименти за инвестиции.
Нагласите от Министерство на регионалното развитие са асоциацията да влезе в действие и „Кюстендилска вода” да стане воден оператор. Това обаче няма как да стане без приет бизнес план. А процедурата по одобрението е върната на начално ниво. Тепърва предстои редакцията на документа. Той отново трябва да мине и през гласуване по Общински съвети на членовете в асоциацията. Затова в близките 2-3 месеца не се очаква ново заседание на асоциацията. И всичко това на фона на искането на община Дупница да напусне. Има и решение на Общински съвет Кочериново за излизане от асоциацията. Местните парламентаристи упълномощиха кмета Иван Минков да предприеме нужните действия по представяне.
Припомняме, че на заседанието от миналата седмица МРРБ не бяха упълномощили Александър Пандурски. Той съобщи, че от МОСВ са му дали пълномощия, но не и от строителното министерство. Затова той е участвал в заседанието, но не е могъл да гласува. Заседанието обаче се е провело въпреки това, защото е имало нужния кворум. Всички общини обаче бяха срещу бизнес плана на „Кюстендилски вода”, с който се предлага цена на водата до 2026 г. 4,12 лв. за кубик.
Срещу излизането на общината Дупница бяха само от община Бобов дол. Общините Трекляно и Невестино не бяха изпратили свои представители. Представител на община Дупница беше председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.
Решенията в асоциацията се вземат с 2/3 от гласовете. 35 % от гласовете има държавата в лицето на МРРБ, между общините са разпределени останалите 65%. С най- много, 30,54 %, е община Кюстендил, община Дупница е с 22,64%. Следва община Бобов дол с 4,56 %, община Кочериново 2,62% , Рила 1,45%, Бобошево 1,45, Невестино 1,42% и Трекляно 0,32%.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here