начало Бизнес Борисов: Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на комунизма. Кръстникът...

Борисов: Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на комунизма. Кръстникът на всичко, което става е Румен Радев

0
Бойко Борисов

Нашите депутати влизат в залата и гласуват против правителството, посочи лидерът на ГЕРБ

 

ГЕРБ-СДС няма да участва в кашата, която забъркаха партиите на омразата. Редно е да поемат отговорност за управлението на държавата – крайно време е нуждите на хората да излязат на дневен ред за тях. ГЕРБ-СДС решиха, че депутатите им няма да подкрепят състава на бъдещия кабинет и ще гласуват „против“ в парламента. Решението е взето след заседание на Изпълнителната комисия.

Нашите депутати ще влязат в пленарната зала и ще гласуват против правителството. Всичките 63-а ще бъдат в залата. Това заяви на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посочи, че такова е било решението на партийната Изпълнителна комисия.

Всяка друга наша формула на добронамереност и на отговорности би означавало да ни привързват към някакви кукловоди, сценаристи или каквото и да било друго. Не го искаме това, не сме от тях, заяви Борисов.

„Да си намерят формула и да си сътворят правителство. И да не ни забъркват в техните каши“, посочи Борисов.

От думите му се разбира, че решението идва от разочарованието, че от „Има такъв народ“ не са отправили покана за разговор, в който да представят министрите си. Такава покана бе отправена към „Демократична България“, „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и БСП.

Отговорността е тяхна, още повече, че ние изчакахме вчерашния ден да видим дали няма да се вразумят, но не получихме никакво писмо, не че сме очаквали, отбеляза Борисов. Макар и неграмотно написано, щеше да бъде някакъв вид знак, нормално мислещи политици би трябва да си дадат сметка, че когато имаш с 0.5% повече гласове и то в чужбина, а в България си загубил изборите, народът ти казва, че тази партия не иска да бъде изчегъртана. Направили сме толкова неща, че няма как да бъдат изчегъртани, подчерта Борисов. Тезата за изчегъртването бе лансирана от самия Трифон в радио интервю малко след изборите през април.

Писмото на Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на „Има такъв народ“, до медиите в неделя вечер, с което той обяви, че на тези три партии ще бъде представен бъдещият кабинет, бе коментирано в социалните мрежи заради проблеми с правописа. Случаят бе използван от Борисов да се подиграе с партията на Трифонов. „Те знаят езици, но от писмото, което разгледах, те не знаят най-важния – българския. Не могат да пишат грамотно, а иначе ти дават акъл колко езици знаят“, подчерта той.

Борисов коментира консултациите на ИТН.

Демокрацията е голяма отговорност, не разбирам тези, които искат избори, посочи лидерът на ГЕРБ.

Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на комунизма. Кръстникът на всичко, което става е Румен Радев, изтъкна бившият министър-председател. Според него президентът „разбива системните партии“ и насочи вниманието: Вижте какво става в БСП.

Партия ГЕРБ и СДС трябва да стоят максимално отдалечени от тези партии на омразата, които не зачитат избора на хората, каза Борисов, цитирайки решение на Изпълнителната комисия.

Депутатите ни ще влязат в залата, ще си гласуват против правителството. Ние не сме от тях, продължи Борисов.

„Слушайки интервюто на Слави Трифониов, не си представям как ще продължат преговорите, без някоя от партиите да претърпи огромно унижение, отивайки да подкрепя правителство, за което няма никакви политики“, каза в началото на пресконференцията в централата на ГЕРБ Борисов.

„Изпълнителната комисия разгледа актуалната ситуация в страната. Тя може да се определи с две думи – пълен хаос. Имаше една приказка за царството на лудите, където нормалният бива обявяван за луд. Слушах и интервюта на Слави Трифонов. Хубаво е, че иска да поеме отговорност най-сетне за това, което една година правиха. Въпросът е как ще го направят и дано го направят. Отговорността е изцяло тяхна.“

„Слушах внимателно и служебният премиер Янев, който каза, че за два месеца оставя държавата в стабилно състояние. Естествено, че е в стабилно, защото ние я оставихме в много стабилно състояние. През тези два месеца не е направено нищо друго, освен това, което сме направили ние. Трябваше един План за възстановяване да мине в парламента, но нито една група не го одобри. Другите държави вече ще отидат за вторите траншове, а ние още нямаме план. За ваксинация няма и да говоря, защото излиза, че само ние искаме да плашим хората. Просто ние сме хора с опит и знаем какво е да се препълнят болниците. Излезе Ройтерс, че вирусът от Перу не го хващат ваксините“, продължи той.

„Между редовните и предсрочните избори имаше една илюзия, която партиите без ГЕРБ и СДС налагаха, че след резултатите от тези избори може да бъде създадено правителство без ГЕРБ. Искаме да сме на много ръце разстояние от всичко, което се случва в момента.

Не мога да си представя безотговорното отношение на партиите, които казват отново да отидем на избори, и че демокрацията било скъпо нещо. Демокрацията е голяма отговорност и може да се упражнява от свободни хора, които мислят. Затова ЕС е най-хубавото място за живеене. Да ги вземем там хората. Преценили са, че машинният вот се манипулира и това го няма никъде. Постигнахме рекордно ниска избирателна активност благодарение на това. Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на Комунизма и кръсникът на това е Румен Радев“, посочи Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here