До 3 години затвор или пробация и глоба до 5000 лв. грозят стопанина на питбула, който нахапа момче в Самоков.
Както съобщихме, инцидентът стана вчера, а кучето забило зъби до костта на ръката на 11- годишния Адриан.
От прокуратурата съобщават, че наблюдаващият прокурор е преценил, че следва стопанинът на животното да бъде привлечен в качеството на обвиняем, той е задържан за 72 часа с прокурорско постановление.
От държавното обвинение информират, че обвиняемият не е направил никакъв опит да разтърве кучето от детето, даже е пуснал повода на животното.
Производството се води под ръководството на Районна прокуратура – Самоков, то е по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325в, ал. 1 от НК – неполагане на достатъчно грижи за гръбначно животно, довело до причиняване на средна телесна повреда.
„Към настоящия момент е установено, че на 31.07.2021 г., в района на Учителския бент на река Искър, куче, порода питбул, скочило на 11-годишно момче и го нахапало. След няколкоминутна борба намиращите се наблизо свидетели на инцидента успели да разтърват кучето от детето. Животното било без намордник и водено от мъж, който не направил никакъв опит да го издърпа от момчето, а само пуснал повода. Веднага след инцидента той напуснал местопроизшествието заедно с питбула и придружаващите го двама мъже.”, пишат от прокуратурата.
В хода на разследването са разпитани свидетели, извършени са разпознавания, назначени са съдебномедицинска и ветеринарномедицинска експертизи. Прокуратурата е установила, че именно задържаният е водач на питбула.
За престъпление по чл. 325в, ал. 1 от НК законът предвижда наказание до три години „лишаване от свобода“ или пробация и глоба до 5 хиляди лева.
Пострадалото момче е транспортирано за лечение в София, спасила го е намесата на братовчед му, който също е пострадал.
Стопанинът на кучето е заловен в София с още двама мъже, всичките криминално проявени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here