118 ГОДИНИ ОТ ПОДВИГА НА ГЕРОИТЕ В ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКО-КРЪСТОВДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ
През 1903 г. в с. Смилево, Битолско на Илинден е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден. В желанието за национално обединение на българите въстанието, белязано от трите християнски празници, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони. Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия /дн. Разлог/-центърът на въстанието, са изгорени.
42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“-парка пред Исторически музей-гр. Разлог. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишният Марко Хаджиев. Останалите са мъже в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца.
  
В знак на уважение, венци и цветя пред паметника на героите в м. Предел поднесоха: инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, председателят на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, г-н Атанас Стоянов – кмет на Община Сандански, НЧ „15.09.1903-1909“ Разлог, политически партии и организации.
За да почетат паметта на загиналите участие взеха и Духов оркестър към НЧ „15.09.1903-1909“, гр. Разлог и Смесена фолклорна група за градски фолклор „Гердан“ с ръководител Петър Коков.
„Делото на илинденци е миг от дългата история на нашия град. Поклон пред тяхната решителност и героизъм! Нека пазим жива паметта им и те да бъдат пример за родолюбие и всеотдайност в народните дела за нас и бъдещите поколения. Да бъдем техни достойни наследници, за да го има родния град, родния край, за да я има България!“ – каза в словото си кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев.
Организатори на събитието бяха Община Разлог и НЧ „15.09.1903-1909г.“.
Дълбок поклон пред светлата памет на героите !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here