Официално откриване и представяне на графичната база ще се проведе в края на септември.
Кметът Владимир Георгиев, проф. Аксиния Джурова, директорът на Исторически музей- Самоков Веселин Хаджиангелов и уредникът на графичната база Радослав Генев обсъдиха подготовката за откриването. В момента продължават ремонтните дейности, извършвани от общинското предприятие „Строителство, ремонт и озеленяване.
Боядисват се стените, подготвя се помещението за галерия към базата. Предстои да бъде сменен балатума на помещенията, където ще се отпечатват графиките, а в останалите ще бъде изциклен и лакиран паркета.

До момента е извършен ремонт на помещенията, изградена е нова отоплителна инсталация, подменена е електрическата система, поставени са нови осветителни тела в Графичната база и галерията към нея. Предстои да се подреди обзавеждането в помещенията.
Проф. Джурова заяви, че ще дари книги за графика и история на изкуството, които ще бъдат поставени на специални библиотечни лавици. Обсъдено бе и оформянето на дворното пространство, като се взе решение, че най-удачното е да се заложи на настилка от речен камък. До септември трябва да приключат всички строително-ремонтни дейности и да се приключи с подреждането и обзавеждането.
Идеята е на самото откриване да бъдат поканени известни графици от страната и чужбина. След откриването, Графичната база ще започне да функционира, съгласно приетата от ОбС концепция. Има идея да се учреди и награда за графика, която ще се връчва веднъж на две години. Учредяването й ще бъде предложено на Съюза на българските художници.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here