Историческа възстановка за 118 години Илинденско- Преображенско въстание на хижа Бъндерица
118 години ни делят от едно знаменателно събитие в историята на българския народ. Събитие, определяно като връхна точка в националното освободително движение на Македония и Одринско, които остават в пределите на Османската империя по силата на несправедливия Берлински конгрес.
  
На Илинден през 1903 година тържествен звън на камбани оповестява началото на една неравна, но велика битка за свобода, останала в българската история с името Илинденско – Преображенско въстание.
За да се поклонят пред подвига на илинденци, днес на поляната пред хижа Бъндерица се събраха стотици банскалии и планинари.

С това беше положено новото начало на традиционния събор „Илинден“, организиран от Община Банско, Туристическо дружество „Вихрен“, Сдружение „Национално хайдушко движение” и фирма ВАЙК-2.

Участниците в събора бяха приветствани от кмета на община Банско Иван Кадев, а Георги Колчагов припомни историческите факти от Илинденската епопея.
Историческата възстановка на членовете в Националното хайдушко движение върна присъстващите назад във времето.

За доброто настроение се погрижиха певците от мъжката вокална група с ръководител Димитър Касапинов и танцов състав „Бански фукли“ с ръководител Райна Асева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here