Радослав Тасков

Уважаеми жители и гости на община Благоевград!

Да преклоним глава пред героите, паднали жертва в Илинденско-Преображенското въстание!

Преди 118 години Гоце Делчев, Гьорче Петров, Даме Груев и безчет знайни и незнайни герои палят смелите български сърца в Македония и Одринско и ги повеждат в дързък щурм в преследване на свободата. Под ударите на десетократно по- многобройните вражески войски на душманите те не се огънаха и дори не се поколебаха да се борят докрай в името на своя идеал и за своята мечта. Защото те не бяха роби по дух, а вдигнаха оръжие в опит да строшат оковите, които ги държаха. Оковите, които ги деляха от родината. България е толкова близо до тях и все пак така далеч. Родината е свободна, но те са в робство. Хитри и подли политически игри оставиха да кърви от болка българското сърце заради откъснатите територии. Но нашите предци за пореден път не замълчаха и не склониха глава пред несправедливостта.
Вдигнаха се за бой, на второто в историята ни Априлско въстание. И светът не остана глух за техния вик. С кръвта и живота си платиха за свободата, за да покажат, че няма да търпят.
Нека ехти и се носи през вековете неувяхващата слава на подвига им! Нека пазим спомена за тези времена в родовата памет и ги предаваме на идните поколения, обезсмъртявайки нашите герои.
Да бъдем горди и следваме стъпките на своите предци!
Поклон и вечна памет!

 

Радослав Тасков, председател на ОбС- Благоевград

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here