Отец Димитър Филибев потърси съдействието на ОбС за осъществяване на проектите.

Инициатива за вдигането на параклис и 33- метров кръст край Сапарева баня поде местният свещеник Димитър Филибев. Той съобщи, че има дарители, които искат да помогнат за изграждане на храма в местността Св. Варвара и поставянето на кръста на Св. Тодор, но хората искат да дарят на църквата. Проблемът е, че земята е общинска и се налага Общинският съвет да вземе решение дали да я прехвърли или само да даде зелена светлина за строителството.

Председателят на Общинския съвет Васил Маргин и кметът Калин Гелев.

За „4Власт” отец Филибев съобщи, че на Св. Варвара са открити древни основи на църква. Теренът е около 3 дка. Шефът на горското Алащинов обяви, че земята се води горски фонд, който е общинска- публична собственост. Затова е нужно решението на държавата, която да го предостави на общината. От там в ръцете на ОбС е крайното  решение.

„Искам да развием религиозен туризъм тук. Имаме потенциал. Това е моята мечта. В местността Света Варвара над Паничище се откриха основи от църква. Никой в Сапарева баня не помни там да е имало храм, когато обаче се прокарваше пътят, багерът откри основите. Много е старинна, може би от византийско време. Тухлите са подобни на тези на църквата „Св. Никола”, на която правихме реставрация. Дълги са 7 м и широки 3 м. Зная, че едно време там е имало път и маджарите, които са минавали са си направили църква.

Другата местност е Св. Тодор, там има едно знаме, което се вижда от тук и като дойдат туристи, ме питат какво е. Там по времето на дядо Вергил се направи параклисче, сложи се иконостас и е много добра туристическа дестинация. Има един човек, който иска да ми помогне на мястото да се сложи 33- метров кръст.

Много хора искат да дарят, но искат да дарят на църквата. Това обаче няма как да стане, защото терените са общински.”, каза отец Фелибев. Той иска около църквата „Света Варвара” да се сложат пейки и маси и да стане прекрасно място за отдих. „По европроект се реставрира църквата „Св. Никола”, успяхме да спечелим финансиране и за „Св 40 мъченици”, работи се по „Св. Богородица”, направи се чешма, камбанария, храмът се покри. Догодина ще се покрие малката църква „Рождество Богородично”, искам там да има неделно училище.”, изрежда целите си отец Филибев. Той е решен да доведе нещата до край и вярва в своя ангел пазител.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here