Общинският съветник Николай Фарфаров се опита да си припише заслуги за осигуреното финансиране за дългоочаквания ремонт на двора на училището в Сапарева баня. Обновяването стартира преди около месец и върви с пълна пара. Стойността на проекта е 590 004,70 без ДДС или 708 005,64 с ДДС. Изпълнител е дупнишката фирма „Реал Терйдинг” на Георги Христов. Дворът ще е с нова настилка, издържана с плочки с фолклорни мотиви, ще се направят нови игрища, подпорна стена, която ще се оформи като трибуни, класна стая на открито, ремонт на оградата, видеонаблюдение, ново осветление…

Кадри от първата копка на ремонта на училищно двор.

„Това е моята сбъдната детска мечта- да се направи реконструкция на този двор. Заслугата е на много хора, които са работили в общината от над 15 години. Искам да благодаря на всички нас.”, каза на сесия днес Николай Фарфаров. Изявлението предизвика възмущение, защото нито един от колегите му не е работил по казуса с осигуряването на средствата, нужни за осъществяването на проекта. Засече го зам.- кметът по строителството Емилия Елчинова. „През годините нищо не е направено. Личното ми мнение е, че благодарността трябва да бъде към кмета, който успя след 30 години да осигури средства за ремонта на двора на училището. Персонално благодаря на кмета на община Сапарева баня Кали Гелев.”, заяви тя.

Председателят на Общинския бюджет Васил Маргин и кметът Калин Гелев.

„Парите за училищния двор са отпуснати с постановление на Министерски съвет, както се казва, готов бях и да спя пред вратата на министър- председателя, за да се случат нещата. Слава Богу, средствата се отпуснаха. Общината вложи и собствен ресурс в размер на 80 000 лв., за да добие вид и оградата, защото тя не беше част от проекта. Имаме проблем със собственика на един от съседните имоти. Той не знае какво иска, не си е урегулирал имотната линия. Има един имот, който му е отчужден 1982 г. в размер на над 800 кв. м, преди няколко години му е възстановен около 400 кв.м. Сега пак има жалба в съда. Благодарен съм, че парите не са по европейска програма. Заради този казус ще оставим частта от двора, съседна до него, озеленена, защото трябва да се види какво ще е решението на съда. Постоянно пуска заявления за 3 метра отстояние от къщата му, която е стара и паянтова.”, коментира Гелев.  Той подчерта, че идеята е за 1 септември дворното пространство да е готово за посрещането на учениците за новата учебна година.

Фарфаров зачекна и темата със сградата на бившата гимназия в Сапарева баня, която е залепена до школото. Тя е държавна собственост, което пречи да общината да кандидатства по проект, за да бъде ремонтирана.

”Говорих с областния управител на Кюстендил Александър Пандурски да помогне за прехвърлянето на частта от училището, която е държавна собственост към общината, за да може да се кандидатства и тя също да се ремонтира като останалата част от базата.”, каза Фарфаров.

„Аз също познавам и съм в отлични отношения с Пандурски, разговаряли сме по темата, но проблемът е много по- сериозен, защото липсват документи. Проблемът е в Министерство на образованието, а не в областна администрация.”, каза Гелев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here