Зам.- кметът Славчо Коларов, кметът Калин Гелев и съветникът от БСП Николай Фарфаров

С над 1,2 млн. лв. закопаха община Сапарева баня екскметската фирма „Сима“ и „Каро Трейдинг“, която се свързва с кръга на Р. Овч. В сумата влизат и непогасяваните отчисления за отпадъците към РИОСВ. Всички тези задължения, които са натрупани преди встъпването на кмета Калин Гелев, в момента са разсрочени и се погасяват на вноски от общината, което обаче смуче финансовия ресурс на общината на фона на кризата заради ковид 19, която удари по бюджета на общината.

„Последно през май бяхме сюрпризирани от фирма „Каро Трейдинг“. Оказа се, че не са платени 149 000 лв. за ВиК ремонт. Има подпис на бивш служител на общината. С лихвите в момента сумата е 239 000 лв. На първите инстанция спечелихме делото, но във ВАС загубихме срещу мощна адвокатска кантора. Разсрочили сме сумата, първото плащане е 60 000 лв., после месечната вноска ще в размер на 30 000 лв.“, коментира кметът Калин Гелев за „4Власт”. Въпросът беше повдигнат във връзка с приемането на отчета на бюджета на общината за 2020 г. Гелев съобщи, че е заварил натрупани суми за неплатени отчисления за отпадъците към РИОСВ в размер на над 700 000 лв., в момента са около 600 000 лв. Те се изплащат на вноски от по 14 000 лв. на месец. „Тази сума нямаше да я има, ако се беше плащало редовно, когато му е било времето. За ремонт на ВиК мрежа по улица в село Ресилово изплащаме 340 000 лв.

Стойността е била 300 000 лв., но никой не си е направил труда да плати между 2012 и 2015 г. Дългът е изкупен чрез цесия от фирма” „Калвин”. Въпросът е защо са чакали да се натрупат лихвите и едва сега ни търсят да погасяваме задълженията?“, риторично пита Гелев. Той сподели, че до година- две тези задължения ще са изчистени. Договорено е дългът да се покрие на вноски от по 25 000 лв. на месец. На сесията днес Общинският съвет гласува отчета на бюджет 2020 г. Изпълнението е едва 71%, като се отчита изключително ниска събираемост на данъците.

Още интересни подробности в интервю с кмета Калин Гелев и дебатите по бюджета може да намерите в двата видеозаписа:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here