През юни бившият зам.- министър Върбева съобщи, че общината няма да получи пари от държавата, ако напусне водната асоциация. На снимката тя е в компанията на председателя на ОбС Костадин Костадинов, кметът Методи Чимев и съветника Йордан Йорданов.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството провали заседанието на водната асоциация в Кюстендил. Управниците на общините членове се събраха, но се оказа, че областният управител Александър Пандурски не е упълномощен да бъде председател на асоциацията.

Инж. Александър Пандурски

Днес на масата за обсъждане беше бизнес планът, в който е разписано как ще расте цената на водата в следващите 5 години и точката, касаеща желанието на община Дупница да напусне.
Макар да не се е стигнало до гласуване, стана ясно, че всички община са срещу бизнес плана на „Кюстендилска вода”. Общините Трекляно и Невестино не са изпратили свои представители. Срещу излизането на общината Дупница са само от община Бобов дол. Община Дупница е била представлявана от Костадин Костадинов, който изтъкнал причините за искането за напускане.

Кметът Елза Величкова, втората вдясно, няма да подкрепи бизнес плана и напускането на Дупница, реши ОбС Бобов дол.

За да се случи де юре напускането, е нужно решение на Общото събрание на асоциацията. 35 % от гласовете има държавата в лицето на МРРБ, между общините са разпределени останалите 65%. С най- много, 30,54 %, е община Кюстендил, община Дупница е с 22,64%. Следва община Бобов дол с 4,56 %, община Кочериново 2,62% , Рила 1,45%, Бобошево 1,45, Невестино 1,42% и Трекляно 0,32%.

Шефът на „Кюстендилска вода“ Иво Иванов, вляво, и съветникът от Дупница Емил Гущеров.

Зам.- кметовете на Рила и Кочериново са били изпратени на заседанието на асоциацията днес. Вместо кметът на община Кюстендил Петър Паунов пък е отишла Росица Плачкова, която обаче не е била упълномощено.
Странно е поведението на МРРБ. Сред решението на Общински съвет Дупница за напускане Александър Пандурски коментира, че ще го оспори като незаконосъоборзано, ако му разпоредят от МРРБ. На среща в Дупница със зам.- министър Върбева стана ясно, че държавата не желае това роене и няма да се отпусне и стотинка за ВиК- Дупница, стигне ли се до напускане.
Затова днешната ситуация изглежда, сякаш е свалено доверието от Пандурски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here