Виктория Василева / първатаотляво на дясно/, депутат от Кюстендилска област, шеф на ПГ на ИТН.

Най-голямата парламентарна партия „Има такъв народ“ започва преговори и консултации за сформиране на правителство.

От ръководството на ИТН вече са изпратили писма за среща с лидерите на БСП, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и „Демократична България“, съобщава БГНЕС.

На този етап единствената партия, която не е получила покана е ГЕРБ, са съобщили източници на агенцията, без да отговорят директно на въпроса дали сред поканените са и представителите на ДПС.

Няма яснота кога ще започнат разговорите. Потенциал за формиране на мнозинство се очертава с подкрепата на „Демократична България” и „Изправи се! Ние идваме!”.

„За нас е важно този парламент да се фокусира върху съдебна реформа. Ще търсим диалог с всички парламентарни групи”, каза Христо Иванов от „Демократична България”.

„Важно е да имаме доверие помежду си. То може да се проверява през много гласувания в зала”,коментира Арман Бабикян от „Изправи се! Ние идваме!”.

БСП и ДПС не изключват подкрепа, но под условие – при реализиране на определени политики.

„Ще изчакаме да видим какво ще предложат – ще има ли разговори или диалог. За сега не са ни канали”, каза Корнелия Нинова от БСП.

„Разбраха че трябва да има диалог и чуваемост”, коментира Джейхан Ибрямов от ДПС.

„До 15 дни ще има правителство или ще е ясно, че отиваме пак на избори“, обяви Тошко Йорданов в кратката си реч от трибуната. Това означава, че в оптимистичния вариант кабинет би могъл да се гласува още към 5 август. А вероятността да мине, въпреки че на трите формации не стигат 9 гласа, зададе ДПС.

Знаково групата на движението гласува за избора на Ива Митева отново за председател на парламента. При този вот БСП на свой ред знаково се въздържа , така че без подкрепата на Мустафа Карадайъ и хората му кандидатката на ИТН този път нямаше да мине. Митева събра 137 гласа за председател на НС. Толкова са достатъчни и за “стабилен” кабинет.

“Докато някои размишляват, предполагат и коментират или твърдят кой от бъдещите кабинети има връзка с ДПС, ние от ДПС работим за това да има правителство и да излезем от кризата. Работим за това как животът на всички да се подобри”, заяви лидерът Мустафа Карадайъ.

 

На твърда опозиция остават 63-мата депутати на ГЕРБ-СДС. „Очевидно вече се оформи мнозинство след днес. Г-жа Митева беше подкрепена от партиите на протеста и ДПС. Лично аз смятам, че тази конфигурация ще се запази при бъдещ кабинет”, заяви Тома Биков.

Разделителната линия се очерта още при общата снимка, когато ГЕРБ-СДС не застанаха на стълбите пред парадния вход. „Беше спонтанно решение на групата. Не мислим, че има нужда от чак такова лицемерие – да се снимаме с хора, които до вчера ни наричаха мафиоти, крадци и какви ли още не”, обясни Биков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here