Инициаторката Катя Иванова, заедно с кмета Петър Паунов и д-р Александър Величков до параклиса в двора на лечебното заведение засадиха дърво в тяхна памет

 

Възпоменателна табела с имената на д-р Даниела Панайотова, д-р Георги Колешански, д-р Кирил Димитров, Румен Сираков, Николай Фудулски, Иво Величков и Иван Александров. Тези имена загубили битката с COVID – 19 са изписани на възпоменателна табела, която днес бе поставена на входа на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил.

Идеята за това е на кюстендилката Катя Иванова, която е доброволка в три организации в Италия, в които членува и е интернационален оператор на мира.

На събитието присъстваха кметът на община Кюстендил Петър Паунов и директорът на болницата д-р Александър Величков, които засадиха в двора на здравното заведение и дърво- бреза в памет на медиците.

  

„Идеята за засаждане на дървото и към момента възпоменателна табела е на доброволни начала. Представлявам двама посланика за Мир, от които едната дама е доктор, работи в болница като санитарен директор. Всъщност тя е организаторка, даваме награди – грамоти и медали на всички екипи, които работят в Ковид – отделения и на всички Спешни центрове. Идвайки си в Кюстендил, идеята ми бе и тук да се случи това. Имаше такава награда и за д-р Александър Величков, която лично съм му връчила през месец февруари и сега с най- голямо удоволствие засаждаме дървото в памет на всички, които са починали по време на работа служители, които са и от болницата и от ЦСМП. Няма значение, че са две различни организации. Работят с обща цел- да пазят нашето здраве и да се грижат за него. Всичко е на доброволни начала, няма и стотинка взета от когото и да било. Горско стопанство Кюстендил с дарение на 3 метрова бреза, художникът Владимир Давидков- Бади в изработката на паметната плоча“, каза организаторката на идеята Катя Иванова.

От своя страна директорът на болницата в Кюстендил благодари за поставянето на възпоменателната табела и направи обръщение към кюстендилци.
„Уважаеми съграждани, колеги! Днес сме се събрали да почетем паметта на персонал на болницата и на ЦСМП, които загубиха живота си в борбата с ковид – инфекцията. С любезното съдействие на г- жа Иванова, представител на италианската фондация DE FINIBUS TERRAE – Края на света, която наблюдава развитието на ковид- епидемията в Италия и целия останал свят. С аналогия на техния най- заразен град – Бергамо във втората вълна на инфекцията и Кюстендил, който бе най- заразеният град в България, където болните на глава от населението стигнаха големи стойности в началото на втория пик. Персоналът на ЦСМП и болницата се включи активно, за да поеме и да лекува всички тези хора. Загубихме една част от персонала, който участваше в лечението и в двете лечебни заведения. Те не издържаха битката и изгубиха живота си, като до последно работеха. Загубихме трима лекари и 4 -ма друг медицински работници, между тях шофьор и технолог на болницата. Отдаваме почит към тяхната памет и тяхното дело, обяви д-р Величков, който заедно с Катя Иванова откриха възпоменателната табела на входа на болницата.
От своя страна кметът Петър Паунов определи инициативата от страна на Катя Иванова като изключителна и израз на съпричастност към усилията на всички, които се грижат за здравето на населението.

„Изключителна инициатива, която е подела г-жа Иванова. Първо като израз на съпричастност към усилията на всички, които се грижат за нас. Това се не само изключителни личности и достойни наши съграждани, това са и нашите земни закрилници. Днес почитаме и тези, които се превърнаха и в наши небесни закрилници, защото те не пожалиха живота си и усилията, да се борят за нашия живот и на нашите семейства и близки. Надявайки се прекланяйки се пред тяхната памет и на всички през годините са отдали живота си като лекари, грижейки се Кюстендил и гражданите на България, и на всички по целия свят, да носим този светъл техен пример. Да сме наясно и че пътя на доброто, преминава през истинска съпричастност и тези големи сърца, които днес са земни наши закрилници, а утре ще бъдат при светиите и ще бъдат наши небесни закрилници. Поклон пред паметта им!”, заяви Петър Паунов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here