Екипът на кмета на община Бобов дол Елза Величкова ще очаква оферти до 28 юли, работата по укрепването и почистването на реките ще продължи 120 дни.

Община Бобов дол спасява село Долистово от наводнения с мега поръчка за укрепване и почистване на коритата на три реки за 1 452 292,38 лева. Ще се работи по реките Бабинска, Новоселска и Рабовска, които са оставили селото под вода в края на 2020г. Общата дължина, която ще се укрепва и почиства, е 2 219 м, а средствата за належащите дейности са отпуснати с постановление на Министерски съвет.
В началото на декември 2020 г. Долистово остава под вода след обилните валежи. От община Бобов дол информират, че на 21 декември е бил извършен оглед от комисия, направено е обследване на речните корита и е изготвена техническа експертиза за експлоатационното им състояние. Освен частните имоти, при наводненията са залети и прилежащите на реката съоръжения- мостове, подпорни стени и др. Това още повече влошило състоянието на речните корита, което по принцип било тежко.
Буйната растителност в коритата, наносите са усложнили положението и са допринесли за преливането на реките. Падналите в реките земни маси, дървета, растящите на място храсти, които затлачват и хидравличните отвори на мостовете и допълнително застрашават от нови наводнения при обилен дъжд.
От община Бобов дол напомнят, че река Рабовска се захранва от язовир „Долистово“, което означава че при повишаване на водното ниво в водоема, той ще бъде изпускан по течението реките.
Дължината на участъка от река Бабинска, предвиден за почистване и профилиране на речното корито е 790 м, на река Новоселска 1 015 м и на Рабовска 414 м.
Работата трябва да се извърши за 120 дни след подписването на договора. Оферти се приемат до 28 юли.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here