Костадин Костадинов

СДС излезе с остра позиция по повод безпрецедентната атака срещу „Пирогов“  от страна служебния здравен министър Стойчо Кацаров и назначения от него шеф на НЗОК. Дни наред медиците от най-голямата спешна в страната излизат на протест, обидени от лъжите разпространявани от Кацаров и с искане проф. Асен Балтов да бъде върнат на директорската позиция, след като бе отстранен от здравния министър. В предизборно студио преди 11.07.2021 година, кординаторът на СДС за Югозападна България Костадин Костадинов похвали Стойчо Кацаров за здравната му политика, като подчерта, че се гордее с него.

Почетен гост на събитието, годишнина от барикадите, бе д-р Стойчо Кацаров – председател на СДС – Дупница по времето на Барикадите и основен организатор на протестните действия в града. Пръв той призна, че 20 години след 4 февруари 1997 година има „горчивина, разочарование, неудовлетвореност”. „Много от очакванията ни не се изпълниха. Мислехме си, че ще станем областен град, и не само това… Все пак си мисля, че постигнахме най-важното. Ние сега сме в Европейския съюз, а можехме да сме в евразийския. И ако има някой, който да има решителен принос за това, това е Дупница. Няма София, няма Пловдив. Днес много хора искат да си го припишат, но всички те не бяха участници в Барикадите, не бяха тук, а дойдоха после, за да се присъединят към победата. Седмица преди да започнат протестите в други градове ние тук бяхме сами. Ако ние тогава не бяхме проявили решителност и кураж, нещата щяха да са съвсем различни”, заяви от импровизираната трибуна д-р Стойчо Кацаров. „За мен от тогава остана един урок. Ако искаш да постигнеш демокрация и свобода, трябва да се бориш постоянно. С еднократно действие не става”, сподели равносметката си бившият лидер на СДС

Стойчо Кацаров беше лидер на СДС в зората на демокрацията, той се весна на барикадите срещу правителството на Кирил Добрев и седна в стола на зам.- министър на здравеопазването в кабинета на Иван Костов. Кметът на Дупница Панчо Панайотов органицира траурно шествие срещу празните им обещания за превръщане на Дупница в областен център. Заедно с отец Георги Паликарски изнесоха ковчези в центъра на Дупница и показаха как са погребани „обещанията за светло бъдеще, областни структури, административни бюра и бъдещето на Дупница“ как се погребват обществените интереси. Церемонията е паметна в историята на Дупница, в последствие тръгнаха и дела, тъй като Панайотов нарече Кацаров с „Чвор“ и ред други определения, с които охарактеризира работата му в полза на родния му град.

Ето какво пишат в своята позиция от СДС:

Съюзът на демократичните сили подкрепя протестите на лекарите и застава зад техните справедливи искания за оставка на министър Стойчо Кацаров, управителя на НЗОК Петко Салчев.

Тези оставки са наложителни по няколко причини. Стойчо Кацаров „изчегърта“ проф. Кантарджиев, вкара в хаос и криза най-голямата спешна болница в България, изрече куп несъстоятелни твърдения, обвини в лъжа уважавани лекари, а фактите говорят, че всъщност самият той говори неистини. Стойчо Кацаров няма нито морално право, нито кредит на доверие да бъде министър на здравеопазването. Оставането му на поста ще дискредитира институционално това стратегическо министерство и ще доведе до още по-сериозни проблеми в системата.

Напрежението, между управителя на здравната каса Петко Салчев и лекарите започна още миналата година и очевидно продължава. Това е недопустимо в навечерието на възможна нова вълна. Никой няма право да пречи на работата на хората, от които зависи живота и здравето ни. Те трябва да бъдат оставени да работят спокойно, да им се създават оптимални условия, а не да бъдат тормозени и проверявани. В ценностната система на едно демократично общество лекарят стои по-високо от който и да е висш администратор.

Двете оставки няма да решат всички проблеми в здравеопазването, но ще бъдат ясен знак, че обществото ни няма да допуска и търпи подобни личности и практики, които сриват най-важната, стратегическа система – здравеопазването
Вижте видеоканала ни:


4 КОМЕНТАРИ

  1. Директори на държавни болници са милионери, с официални годишни доходи от заплати в шестцифрени числа. Но иначе здравните пътеките са недофинансирани, което е извинение от тяхна страна за злоупотребите в подопечните им търговски дружества. Нали разбирате за какво безобразие иде реч, на фона на емигриращия медицински персонал и най-високата смъртност в целия ЕС?! Не само Балтов е проблем, тези порочни практики трябва да спрат изобщо.

  2. СДС – новата женска организация към ГЕРБ тръгнали да искат оставки и да говорят?! Къде са ви десните избиратели, бе? Такива като Костадин Костадинов е..ха майката на СДС!

  3. Свиньо какво СДС си ти , като са снели доверие от теб. Май си залитнал към ДБ.
    Хайде да си подадеш оставкат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here