Хората от село Смочево, община Рила се събраха за дружна молитва и курбан за здраве по повод денят на Свети Илия, един от най-великите библейски пророк, нарече Старозаветният Евангелист. Традицията съществува от много години и е израз на общата надежда злините да стоят далеч от селото и жителите му.

Кметството организира празника изцяло със средства от дарения и с подкрепата на община Рила.

„С всяка изминала година хората на площада стават все повече, посрещаме гости и от други места и това много ме радва.” – споделят местните хора.

Училището в селото е открито през 1860 г., а черквата „Свети пророк Илия“ е построена през 1870 г. Тя е изградена с материали от стария храм,които били пренесени на ръка от местните.Днес на мястото,където е бил разрушеният поради свлачище средновековен храм,е издигнат оброк „Св.Илия“.


В селото има още един оброк –„Света Троица“,където също е имало стара църква.Днес на светото място се строи параклис,и интерсно е,че преди да започне строежът му,селото било много често сполетявано от унищожаващи реколтата градушки,но „слава Богу“,вече ги нямало.
Днес най-голямата забележителност на Смочево е новостроящият се манастир „Св.Николай Летни“ с лековитата му вода-аязмо.

Параклисът се намира на 2 км от село Смочево, община Рила, тази година параклисът на светеца навърши 23 години, край него се строи манастирско крило, в което има още три параклиса – на Света Богородица, на Св. Иван Рилски и на Света Петка.

Строежът започва през 2000 година Ангел Рафаилов от Благоевград след предсказано видение от Леля Ванга.

„През май честваме пренасянето мощите на Св. Николай Чудотворец от гр. Мира в Мала Азия /древна Лигия/ в италианския Бари, за да не бъдат поругани от завзелите областта селчукски турци, това е станало през 1087 г.“, каза пред БГНЕС отец Стефан.

Той използва случая да благодари на медиците, за това, че са на първа линия по време на тази зловеща болест, а микробиолозите по-скоро да намерят лек за нея.

„През 1995 г. 17-годишната ми дъщеря загина в автомобилна катастрофа, шест месеца по-късно отидох при Леля Ванга и я попитах какво мога да направя в нейна памет. Ванга ми каза, че още съм много малък за това, сега да си ходя, а след три години ще получа видение, ще направя манастир и ще бъда щастлив цял живот.

Както ми бе предсказано, след три години получих видението и открих това място. През 2000 г. започнахме параклиса, а след още 7 г. започнахме манастирското крило с три параклиса, които все още не са готови, защото не достигат средства“, каза 66-годишният Ангел Рафаилов.

Според него мястото е високо енергийно, лекува бездетни и душевноболни, които преспиват тук. По стените на параклиса на Св. Богородица и купола са изписани десетки имена – както на получили исканото от Бога, така и на дарителите. Според Рафаилов тук са се сдобили с рожби поне стотина семейства от цялата страна, които идват за храмовия празник. Той добави, че дарителите са добре дошли.

 

Младежът Владислав Янев от Благоевград дари три икони – на Свети Димитър, Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат, които бяха осветени от отец Стефан.

Районът на манастира е отрупан със зеленина и цветя, има детски кът, кладенец, беседки и пейки, които за съжаление днес нямаше как да се ползват.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here