Остават броени дни до юбилейното 10-то издание на скоростното изкачване от гр. Самоков до първенеца на Рила планина и най-висок връх на Балканския полуостров вр. Мусала 2925м.
RILA RUN 2021 е на 25 юли, неделя от 9 часа. Планинското бягане с дистанция 21 км и +2000 м положителна денивелация е едно от най-тежките състезания от този тип в България и по традиция привлича някои от най-елитните ни планински атлети.
Днес изтича срокът, в който може да се регистрирате за участие с по-ниска такса от 25лв, след което таксата се увеличава. Сред заявилите участие са Ивайло Атанасов, Димитър Михайлов, Гено Увардов, Мая Недялкова, Ивона Михайлова и др. Тази година рекордьорът на трасето Шабан Мустафа обаче няма да бъде в Рила, тъй като по същото време ще участва в престижния планински маратон на Давос, Швейцария, където за първи път в чужбина ще изпробва възможностите си на ултра дистанция 68км. Използваме възможността да му пожелаем успех!
Стартът е до входа на стадион “Искър” (970м надморска височина). През парка, по екопътеката покрай Искъра, на 3км започва изкачване по горски път до лагера Соколец – 8км, пресича се асфалтовия път при бившия пионерски лагер и се продължава нагоре в южна посока по маркирана пътека към връх Соколец, преминава през поляната под връх Иванов камък и по пътека в клек и открит терен излиза на седлото на Ястребец, където е подкрепителния пункт, 4км до хижа Мусала, 3км до върха. Финал: Връх Мусала  (21км, 2925м н. в.)
Рекордът на трасето от Самоков до връх Мусала е 02:12,24 ч., поставен през 2015 г. от многократния победител в тази надпревара, шампион на България и четвърти в света на планински маратон – Шабан Мустафа (ОСКЛА „Шампион Сунгурларе“).
От една страна това състезание по планинско бягане в изкачване е едно от най-тежките от този род в България, със своята дистанция от 21 километра и положителна денивелация от почти 2000 метра.
От друга страна обаче, това е шанс да изпробвате своята издръжливост – както физическа, така и духовна, рамо до рамо с някои от най-добрите български планински атлети, доказали своето име и по света, да спортувате на открито заедно със свои приятели и съмишленици, да подишате чистия прохладен планински въздух и да се насладите на прекрасната природа и красивите панорами на Рила планина.
Рила Рън 2021 се организира от Сдружение Маратон / Marathon.bg съвместно с Община Самоков и БОРОСПОРТ АД / My Borovets и с подкрепата на Лефтеровата къща , SEOS и SKIBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here