Темата беше дискутирана и на последната сесия.

Общински съвет Бобов дол решава идния понеделник дали ще подкрепи бизнес плана на „Кюстендилска вода“, според който до 2026 г. цена на вода в общината трябва да стигне 4,12 лв. за кубик. Местният парламент ще трябва да изкове позиция, която кметът Елза Величкова ще отстоява на заседание на ВиК Асоциацията, насрочено за 29 юли. Освен това, по предложение на Величкова, ще се гласува и за резервен представител на общината за Общото събрание на асоциацията. Предложен е дългогодишният съветник Валери Радлев.
В дневния ред на заседението на асоциацията е включена и точката за напускането на община Дупница от водното сдружение, което всички членове трябва да гласуват. Разпределението на гласовете на пръв поглед не изглежда благосклонно към дупничани. Решенията се вземат с 2/3 мнозинство, 35% има държавата в лицето на МРРБ, 65% са разпределени между общините. Най- много- 33,54% има община Кюстендил, които са водещи в асоциацията и едва ли ще разрешат напускането на членове. Община Дупница е с 22.64%, Бобов дол 4.56%, община Кочериново 2.62%, община Рила 1.45%, община Бобошево 1.45%, община Невестино 1.42% и Трекляно 0.32%.
За резервна дата за провеждане на събрание е заложена 3 август.
Припомняме, че временна комисия към ОбС Бобов дол, начело със съветника Валери Радлев, разгледа в началото на месеца бизнес плана на „Кюстендилска вода“. Комисията трябваше да излезе със становище във връзка с предложената за община Бобово дол цена на водата за следващите 5 години. Стана ясно, че по разчетите на водното дружество в Кюстендил водата за бобовдолци до 2026 г. трябва да удари 4,12 лв. В момента цената е 2,02 лв.
Проблемът, който провокира и съветниците в община Дупница да гласуват за напускането на асоциацията, е, че няма гаранция какви пари ще се връщат от Кюстендил под формата на инвестиции по места, макар хората да пълнят касата, плащайки сметките си.
Бобовдолци, които и в момента плащат за вода на „Кюстендилска вода“, се оплакват, че от Кюстендил не откликват на нуждите им от ремонти и не развързват лесно кесията.
Както е известно, отказът на община Сапарева баня да участва в асоциацията лиши областта от възможността да кандидатства по европроекти, така отпускането на средства от държавата остава единствената форма на финансиране.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here