Кюстендилката д-р Галина Таваличка удари голямата печалба след ролетката на изборите. Както се очакваше, двете партии на протеста „Изправи се! Мутри вън“ и „Демократична България“ отхапаха единия мандат на ГЕРБ, които от години вкарват по двама депутати от област Кюстендил. Макар хората на Мая Манолова да събраха със 115 гласа по- малко от „Демократична България“, резултатът им стигна, за да реализират мандат от Кюстендил.

Това стана възможно след преливането на гласовете от други области. В Кюстендилско партията прави най- добрия си резултат от цялата страна- 6,51% и това се оказа достатъчно, за да спечелят мандат. Таваличка събра 493 преференции, а глас за партията, без да отбелязват предпочитания, са дали 1599 жители на областта.

Ники Табаков.

За кандидата на „Демократична България“ Николай Табаков от Дупница вот са дали 670 души, а гласовете без преференция, които също отиват при него, са 1825. Така, макар да победиха, от ГЕРБ понесоха силен удар. Без да има спад в процентно отношение в резултата им, те изтърваха втория си мандат. През пролетта отново имаха двама депутати, тогава събраха 17 693 гласа, а сега с 3529 по- малко или общо 14 164. В проценти обаче спад почти нямаше. Разликата е стотни- от 31,51 през април срещу 31,95 сега. Стопи се обаче преднината пред вторите, в случая „Има такъв народ“. През април ГЕРБ навъртя преднина пред БСП от над 12 %, сега партията отстои на 7,44% от ИТН. Равносметката е, че в парламента влиза само бившият вътрешен министър Христо Терзийски, който има 1217 преференции и още 6576 гласа, пуснати само за партията.

Христо Терзийски и Александър Паризов.

Големият губещ в случая е психиатърът от Дупница Александър Паризов, който беше с най- много преференции от цялата листа- 2088, оставяйки зад себе си кюстендилката Михаела Крумова, която събра 2048.

Листата на БСП, крайният вляво е общинският лидер в Дупница Александър Анин, до него Бойко Клечков. Вдясно е Първан Дангов.

При БСП положението е ясно, влиза областният лидер Бойко Клечков, който има едва 746 префереции, гласовете без преференции за партията са 4515. Отстъплението на червените спрямо пролетта е 2830 гласа, а в проценти се смъкват от 19,59 до 17,84, което им отреди третото място в областта. Столетницата в Кюстенсилско определено лети надолу. С изключение на екскмета на Дупница Първан Дангов останалите от листата са събрали смешни преференции. Само Дангов се отчете с 1233. Резултатът на областния лидер Клечков е плачевен. За сравнение, през април водачът на листата Румен Георгиев имаше 567. Тогава се коментираше, че жителите на областта не са го припознали, тъй като той е от Враца. Клечков обаче е от Кюстендил и този аргумент не важи. С едва 305 преференции е представителят на коалиционния партньор АБВ актьорът Веселин Плачков. Много слаб е и резултатът на дупничанката Габриела Златанчева с едва 284 преференции, която е далеч, далеч от стандартите, зададени от съгражданите й Първан Дангов и Иван Ибришимов.

Първан Дангов, Иван Ибришимов и Станислав Павлов работиха заедно на местните избори през 2019 г., когато Дангов отиде на балотаж.

От третата позиция в листата през пролетта Ибришимов имаше 1802 гласа за себе си. Сега, освен него, в листата не бяха и бившият областен лидер Станислав Павлов и настоящият общински лидер в Дупница Александър Анин. Големият въпрос е на минус колко гласа в сметката на БСП носи липсата на триото в тези избори? Известно е, че структурата на БСП в Дупница е на нож с Корнелия Нинова, тъй като дупничани подкрепиха опонентите й във вътрешнопартийните избори за лидерския пост в БСП.
Четвъртият в листата на червените Йордан Тодоров е с 300 преференции, Десислава Разсолкова с 203, Йорданка Бозовайска 352, Лили Стоилова 81. Така се оказва, че в осморката само Първан Дангов знае какво да прави на избори.
След като от ЦИК обявиха разпределението на мандатите, единствената въпросителна с това кои ще са депутатите от област Кюстендил остават хората на ИТН. Както е известно, водачката на листата Виктория Василева е начело и на листата за София област и ще трябва да избере една от двете позиции. През пролетта тя разигра същинска трагикомедия, като първо обяви, че ще е депутат от София област, после избра Кюстендил. Ако сега отстъпи мястото от Кюстендил, зад нея чака от №3 в листата Здравко Данаилов с 554 преференции и №2 Андрей Михайлов с 541.

Очаква се Виктория Василева, втората вляво, да реши от коя област ще влезе депутат.

1 коментар

  1. Защо Ви учудва резултата на Дангов. Пазарувал е човека, ама къде е Рашков или за нашите не се отнася, могат да си пазаруват свободно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here