Областния експертен съвет по устройство разрешиха изграждането на инсталацията и в  с. Радловци, която ще обслужва общините Кюстендил, Невестино и Трекляно

 

Областна администрация Кюстендил одобри издаването на разрешително за строеж на депото край дупнишкото село Джерман. На място трябва да се построи компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци. Новата инсталация ще обслужва общините общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Проектът се бави вече над 10 години. В село Джерман се вдигнаха на протест, блокираха и пътя към Кулата, а решението за оценка за въздействие на околната среда беше обжалвано в съда от сформирания инициативен комитет. Делото стигна до Върховния съд, който отсъди, че оценката е коректна.

Договорът за финансиране на инсталацията беше подписан през декември 2018 г. от бившия екоминистър и кметовете Величкова, Чимев и Гелев.

Договорът за финансиране на проекта на стойност 7 716 298,82 лева беше подписан в края на декември 2018 в МОСВ от кметовете на трите общини Методи Чимев, Калин Гелев и Елза Величкова. През 2019 г. община Дупница пусна и обществена поръчка за изпълнител, последва обжалване и процедурата се проточи до 2020 г. Договорът с изпълнителя е подписан едва през февруари тази година, изпълнител е ДЗЗД „Екоинженеринг Дупница 2019“, в което участват фирмите „Изопещ“ от Пловдив, бобовдолската „Маг“ ООД и „Строймонтаж“ Пазарджик. Офертата им е на стойност 7 625 800 лв.
Зелена светлина на заседанието в Кюстендил получи и проектът за „Инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събиране и оползотворяване на зелени и/или биоразградими отпадъци, включително изграждане на външни връзки за водоснабдяване и електроснабдяване“, с местонахождение с. Радловци, касаещо общините Кюстендил, Невестино и Трекляно.
Двете ключове решения бяха взети на заседание на Областния експертен съвет по устройство на територията към Областна администрация Кюстендил. Заседанието председателства инж. Александър Пандурски, а от страна на ОА се включиха главният секретар Гергана Михайлова, Василка Манчева – директор Дирекция „АКРРДС“ и експерти от институцията. По време на заседанието Експертният съвет изрази положително становище за одобряване от областния управител и издаване на разрешение за строеж за двата обекта.
Припомняме, че заради липсата на място, където да се депонират отпадъците на общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол те се извозват до площадка във Филиповци, което оскъпява такса „смет“ и надува сметките за жителите на трите общини.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here