Бившата барета Иван Янкулов, днес служител на ловно стопанство „Еледжик”, откри група мигранти от Афганистан в планината над Ихтиман. Янкулов за втори път попада на десетки мигранти над пътен възел Мухово в планината над Ихтиман. Те били прегладнели и заради това са разбили склад за фураж и са се опитвали да си сготвят царевица, съобщи за 4Власт Янкулов и предостави снимки от лагера.

По-голямата част от мигрантите били на възраст около 20 години. Служителят Иван Янкулов твърди, че става въпрос за 69 души, които били изоставени от трафикантите високо в планината. Той предполага, че най-вероятно чужденците са прекарали близо ден и половина под открито небе. Янкулов споделя, че е очаквал да срещне гъбари, туристи или бракониери, но не и мигранти. „Успях да ги събера на куп, да ги успокоя“, добави той.

”Това е втора група , която хващам. Първата група беше на 22 юни, и ги залових близо на това място. Забелязах ги, че се движат покрай пътя. Изкомандвах ги да се съберат, задържах ги , само трима избягаха, обадих се на полицията и след това бяха намерени към местността Ръжана близо до с. Вакарел. В неделя към 17:50ч., обхождайки си района, в сърцето на ловното стопанство, в местността „Бачийте” в близост до пътя Ихтиман-Мухово в най-високата му точка забелязах, че има дим, което ме озадачи, защото там достъпа е ограничен за туристи. Бях сам, реших, че може би са гъбари и тръгнах на там. Като ме видяха, голяма група хора се разбягаха, произведох два изстрела във въздуха. Чух, че говореха на неразбираем език, който не е арабски. Бил съм 20 години командос, командир на екипи за специални операции, в отряда за борба с тероризма така наречените барети и имам опита. Работил съм и в чужбина и зная какво да правя. По мисиите съм бил и знам езика им. Събрах ги на куб, накарах ги да загасят огньовете, които бяха около 11-ет на различни места. Бяха 69 човека на различни възрасти, повечето под 18 години. Обадих се през това време на полицията, изведох ги на по близко място до пътя. Полицията светкавично пристигна и си ги поеха. Мигрантите бяха много мокри и гладни. Предишната вечер мина страшна буря над Ихтиман. Вероятно те са били там от събота вечерта. Бяха разбили хранилки за дивите прасета с царевици, бяха натрошили царевица камък върху камък и си бяха направили първобитен хляб на едно парче ламарина. Аз когато отидох печеха хляба. Бяха подготвили и друга царевица, която я бяха сложили в консервни кутии.“- разказва Янкулов и добави: „Влизам им в положение, че идват от такива места, но не е това начинът. В района има вилна зона, ще изплашат някои възрастни хора, минават семейства с малки деца. По-надолу имаше малко момиченце разхождаше си кучето, ако попадне на тях, какво става? Нито един от тях не носеше лични документи, представят се с имена, възраст и държава каквато си искат. Начина по който ги установяват хората в ДАНС имат много добра подготовка, познания географски и езикова. Повечето се представят, че са от Сирия за да ги приемаме като бежанци, а не като икономически мигранти. Чужденците заявили, че са от Пакистан и Афганистан. Янкулов се е обадил в полицията, която е поела случая, а мигрантите са закарани в карантинни центрове. Иван Янкулов е бивш служител на МВР, работил е над 20 години към баретите, днес е служител към Държавното ловно стопанство „Еледжик“ – отбрана и сигурност, занимава се и с международен ловен туризъм. Завършил е школата на МВР-Симеоново с отличие, дипломиран право. Бил е в чужбина на остров Крит –военноморска база, Таджикистан, работил е в полицейската академия в Атина. Обиколил е света, но се е в родния си град Ихтиман. Обича планината.

„Нека да активираме службите да си вършат работата. Бил съм по границите и зная как се работеше преди. Цари безвластие, служебното правителство смени всички ръководни кадри.Хора , които виждат безредия да събудим гражданската съвест, общество и да подават сигнали, и да не се страхуват, защото е в интерес на всички.”-апелира Янкулов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here